Petrom a adus o companie canadiană să exploateze nouă zăcăminte

Autor: Roxana Petrescu 18.10.2010

OMV Petrom Bucureşti (SNP), cea mai mare companie locală, controlată de grupul austriac OMV, continuă seria externalizărilor după ce de la începutul acestui an producătorul de petrol şi gaze a anunţat mai multe contracte semnate cu diferite companii străine pentru administrarea unor activităţi. Cel mai nou a fost semnat între Petrom şi compania texană PetroSantander, firmă specializată în operarea zăcămintelor mature de hidrocarburi.

Prin acest contract, care are o durată de 17 ani, PetroSantander va realiza investiţii şi va furniza servicii de operare pentru Petrom pentru nouă zăcăminte din zona Arad cu condiţia ca în termen de cinci ani producţia perimetrelor respective să crească cu 50%. "Potrivit contractului, PetroSantander va gestiona zăcămintele respective, va asigura expertiza şi tehnologiile necesare, precum şi resursele financiare şi umane. Un comitet comun compus din reprezentanţi ai Petrom şi ai PetroSantander va superviza operaţiunile, iar Petrom va plăti PetroSantander pentru producţia livrată, în funcţie de nivelul producţiei", spun reprezentanţii Petrom. Zăcămintele care fac obiectul contractului au fost exploatate în ultimii 40 de ani şi împreună furnizează circa 1% din producţia internă a Petrom, care se ridică la circa 180.000 de barili pe zi. "Operaţiunile de producţie şi serviciile aferente, precum şi salariaţii implicaţi în aceste activităţi vor fi transferaţi către PetroSantander pe durata contractului", mai spun reprezentanţii companiei.

Petrom a mai externalizat şi către britanici exploatarea a nouă zăcăminte

Acesta este cel de-al doilea contract pe care Petrom îl semnează cu o companie străină pentru anumite zăcăminte onshore. Astfel, la jumătatea lunii iulie compania de petrol şi gaze a încheiat un contract pe 15 ani cu britanicii de la Petrofac pentru operarea a nouă zăcăminte din zona Ţicleni (judeţul Gorj). La fel ca şi în cazul contractului cu PetroSantander, în următorii cinci ani britanicii ar trebui să crească producţia celor nouă zăcăminte, care sunt exploatate de 60 de ani, cu cel puţin 50%. Prin intermediul contractului semnat în iulie, circa 900 de angajaţi ai Petrom au fost preluaţi de către Petrofac. Tot pe partea de explorare şi producţie, la începutul anului Petrom a decis externalizarea unei părţi a activităţilor de re­paraţii de echipament pe­trolier către CDI Oilfields Services, filiala locală a grupului in­dustrial bri­tanic Smiths. Prin această măsură, 270 de angajaţi ai pro­ducătorului de petrol şi gaze, răspândiţi în 21 de puncte de lucru, au trecut în contul CDI Oilfields Services. Externalizările nu au fost făcute însă numai pe partea de explorare şi producţie acolo unde de altfel se află grosul anga­jaţilor Petrom, ci au cuprins şi alte activităţi.

Centrul de date Petrom, în grija IBM

La începutul acestei luni, compania a anunţat un contract de "câteva milioane de dolari" pentru zece ani prin care dă în grija IT-iştilor de la IBM centrul de date din Petrom City. Acesta este unul dintre cele mai moderne centre de date din Europa şi este un fel de cutie a secretelor Petrom, dar şi a OMV, acţionarul majoritar al produ­că­torului de petrol şi gaze. Tot anul acesta, Petrom a externalizat şi managementul unei flote de peste 1.500 de autovehicule către companiile de leasing operaţional LeasePlan şi ALD Automotive, valoarea contractelor fiind de peste 30 de milioane de euro, potrivit unor estimări făcute de ZF. Nici cele aproape 550 de benzinării nu mai sunt administrate de companie, ci de o reţea de dealeri. Dincolo de externalizări, compania a vândut sau a închis active care generau pierderi aşa cum este cazul petrochimiei sau al combinatului Doljchim şi al rafinăriei Arpechim. Prin toate aceste măsuri, personalul Petrom a scăzut la jumătate faţă de anul 2004, anul privatizării, având în primul semestru al acestui an circa 27.000 de angajaţi. Rezultatele măsurilor au fost însă pozitive având în vedere faptul că în al doilea an de recesiune profitul Petrom a crescut în primele şase luni de patru ori, iar vânzările cu 14% faţă de jumătatea anului trecut. Petrom pregăteşte o majorare de capital în valoare de peste 600 mil. euro şi aşteaptă ca statul să vândă circa 10% din companie pe Bursă pentru a participa la operaţiune, care va avea loc cel mai probabil anul viitor. OMV deţine 51% din Petrom, Ministerul Economiei are 20%, încă un pachet de 20% fiind la Fondul Pro­prietatea. Petrom are în prezent o capitalizare de 4,45 miliarde de euro.