PDL propune cota unică de 12% şi reducerea contribuţiei pe salariu la 41%. Este posibil un buget construit cu aceste date?

Autor: Iulian Anghel 19.10.2010

Reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, diminuarea contribuţiilor sociale de la 44% la 41% şi creşterea salariului minim de la 600 de lei la 700 de lei sunt propunerile pe care Gu­ver­nul ar urma să le înainteze delegaţiei FMI care soseşte la Bucureşti, potrivit unor surse din PDL. Analiştii financiari şi din mediul economic cred însă că, dacă există disponibilitate pentru re­du­ceri de taxe şi pentru majorarea deficitului, atunci acest demers ar trebui direcţionat către redu­­cerea costului muncii şi nu în zona cotei unice de impozitare.

Nici preşedintele Traian Băsescu nu este partizanul reducerii cotei unice, el afirmând duminică, la Pro TV, că reducerea cotei nu este o soluţie şi ar opta mai degrabă pentru o reducere a contribuţiilor sociele. "Reducerea CAS nu creează pierderi pentru că acestea sunt compensate prin crearea de noi locuri de muncă care aduc bani la buget. În schimb, reducerea cotei unice este inutilă şi creează pierderi la buget. Când ai redus impozitul de la 40% la 16%, atunci avea un rost, dar o reducere cu patru procente nu provoacă decât beneficii marginale. Oricum, dacă vorbim de profit, companiile nu prea au profit ca să beneficieze de această reducere. Dacă există disponibilitate pentru creşterea deficitului, atunci să scadă contribuţiile la asigurări cu un procent chiar mai mare sau să se revină la TVA de 19% sau la salariile de dinainte de reducerea lor cu 25%", spune analistul economic Liviu Voinea de la GEA, care nu este un partizan al cotei unice. Potrivit cotidianului Gândul, care citează surse din PDL, premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii FMI intro­du­cerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la 700 de lei, scăderea cotei unice de la 16% la 12% şi reducerea con­tribuţiilor pe salariu de la 44% la 41%.

Estimările făcute de PDL susţin că intervenţiile vizate vor aduce o scădere a bugetului cu 2,2 mld. euro, sumă care poate fi acoperită fie prin majorarea deficitului deja convenit cu FMI de la 4,4% la 4,8%, fie prin menţinerea deficitului bugetar şi tăierea respectivei sume din fondurile alocate investiţiilor. Într-un articol de opinie publicat ieri de Ziarul Financiar, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Florin Pogonaru, se întreabă dacă nu ne înşelăm cumva că reducerea cotei unice este de actualitate: "Întrebarea este dacă aceasta este prioritatea pe linia restructurării sistemului fiscal şi dacă nu cumva consecinţele politice ale adoptării acestei măsuri ar deschide o cutie a Pandorei cu urmări dezastruoase asupra înseşi existenţei cotei unice. Potrivit şefului AOAR, prioritatea absolută este reducerea taxării muncii, nu a capitalului:

"Dacă reducerea şomajului prin crearea de locuri de muncă este obiectivul fixat pentru ieşirea din criză, atingerea lui trebuie să înceapă cu reducerea CAS-ului. Aceasta are ca efect imediat stimularea de noi angajări şi creşterea nivelului colectării taxelor". Liviu Voinea susţine că, pe lângă reducerea CAS, prioritatea trebuie să fie plafonarea contribuţiei la sistemul de sănătate, care să fie dublată de eliminarea totală a Pilonului II de pensii, indiferent de cât ar ţipa societăţile de asigurare (acest lucru s-a întâmplat, spune Voinea, şi în Slovacia), care ar elimina o altă sursă de pierdere de bani de la buget. Duminică, prim-vicepreşedintele PDL Adri­ean Videanu a susţinut că democrat-liberalii au în vedere pentru 2011 un ansamblu de măsuri care privesc creşterea salariului minim, concomi­tent cu reducerea contribuţiilor. Videanu, care a făcut parte din echipa tehnică a fostei Alianţe PNL-PD care a introdus, după alegerile din decembrie 2004, cota unică a susţinut că s-a consultat şi cu FMI şi cu ceilalţi actori impor­tanţi, urmând ca împreună cu delegaţia tehnică a Fondului să facă simulări legate de consecinţele unei eventuale scăderi de taxe.