Steve Jobs, Apple: Nu vom face iPad de 7 inchi

Ziarul Financiar 19.10.2010

Şeful Apple, Steve Jobs, a pus capăt zvonurilor privind lansarea unei versiuni mai mici a iPad, declarând că tabletele de 7 inchi nu vor avea succes ca urmare a ecranelor prea mici.

Într-unul din rarele sale discursuri adresate acţionarilor, Jobs nu a ratat ocazia să atace companiile concurente, printre obiectele atacului său numărându-se atât Google, companie producătoare a sistemului de operare concurent Android, cât şi RIM, producătorul smarphone-urilor BlackBerry şi al unei tablete de mici dimensiuni.

"În primul rând permiteţi-mi să discut despre iPhone. Am vândut 14,1 milioane de iPhone-uri în ultimul trimestru, reprezentând o creştere de 91% a producţiei de unităţi faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut şi cu mult peste estimările IDC de creştere pe piaţa smartphone-urilor. Cu uşurinţă am depăşit cele 12,1 milioane de Blackberry vândute în cel mai recent trimestru încheiat în augst. Acum am depăşit RIM, şi nu sunt şanse să ne ajungă din urmă în viitorul apropiat. Trebuie să treacă de aria lor de expertiză şi confort într-un teritoriu nefamiliar în încercarea de a deveni o companie cu platformă software reală", a spus şeful Apple făcând aluzie la intrarea RIM pe segmentul tabletelor.

"Cred că va fi o problemă pentru ei crearea unei platforme competitive şi convingerea dezvoltatorilor să realizeze aplicaţii pentru o a treia platformă software după iOS şi Android".

"Dar, ce se întâmplă cu Google? Săptămâna trecută, Eric Schmidt a reiterat că activează 200.000 de unităţi Android zilnic. Şi au 90.000 de aplicaţii în magazinul lor online. Spre comparaţie, Apple a activat 275.000 unităţi cu sistemul de operare iOS zilnic, în medie, în ultimele 30 de zile cu un maxim de 300.000 de unităţi în câteva dintre acele zile. Iar Apple are 300.000 de aplicaţii în magazinul online.