BAS, primul român la Fellowship-ul de la Ierusalim

Autor: Ziarul de Duminica 19.10.2010

Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial Polirom, este primul editor roman acceptat sa participe la Fellowship-ul de la Ierusalim, cel mai important program de pregatire profesionala dedicat editorilor si agentilor literari din intreaga lume. Pe durata celor sapte zile de stagiu (18-25 februarie 2011), coordonatorul colectiei "Biblioteca Polirom" va participa la seminarii si intalniri pofesionale cu autori prestigiosi si profesionisti de la cele mai importante edituri din Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Franta.
Fellowship-ul va avea loc in perioada desfasurarii celei de-a 25-a editii a Tirgului de Carte de la Ierusalim (20-25 februarie). Pe lista participantilor la editiile anterioare se afla nume importante ale industriei editoriale, precum Jamie Byng - patronul Canongate Books, Jean Mattern - coordonatorul colectiei "Du Monde Entier" de la Gallimard, Beata Stasinska - una dintre patroanele prestigioase edituri poloneze WAB, sau scriitoarea Zeruya Shalev.
Bogdan-Alexandru Stanescu (n.1979) a mai participat pina acum la stagii de pregatire in Germania, Olanda, Mexic, Italia, Spania sau Londra.
Din 2005, coordoneaza Departamentul de traduceri din literatura universala de la Polirom (colectiile "Biblioteca Polirom", "Thriller", "Chic"). Dintre autorii importanti achizitionati in cei cinci ani de activitate, amintim: Ernest Hemingway, Doris Lessing, Orhan Pamuk si Henry Miller.
Bogdan-Alexandru Stanescu este doctorand in literatura romana contemporana, cu o teza despre Emil Botta, coordonata de profesorul Eugen Negrici. Absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. Master in literatura comparata si in Istoria Artelor. A colaborat cu majoritatea revistelor de cultura autohtone. In 2007, a cistigat faza nationala a Concursului Young Publisher of The Year, apoi a participat, la Londra, la faza internationala, unde a cistigat sectiunea de Book-Pitch.
Din 2008, este presedintele Festivalului International de Literatura de la Bucuresti.