China surprinde analiştii mărind dobânda de politică monetară pentru a ţine pasul cu inflaţia. Dolarul continuă să crească faţă de yuan

Autor: Adrian Voicu 19.10.2010

Banca Centrală a Chinei a surprins marţi anunţând mărirea dobânzii de politică monetara pentru prima dată în ultimii trei ani, într-o mişcare care reflectă temerile privind creşterea preţurilor, informează Reuters.

Conform agenţiei, banca centrală a crescut dobânzile de referinţă pentru depozite şi credite cu 0,25 puncte procentuale.

Ca urmare a deciziei, preţul petrolului a scăzut, în timp ce dolarul american a avansat, investitorii fiind luaţi pe nepregătite.

"Creşterea dobânzii de politică monetară este în întregime în afara aşteptărilor pieţei", a declarat Zhu Jianfang, economist şef în cadrul CITIC Securities.

"Creşterea recentă a dobânzii a pus rata reală în teritoriu negativ. Şi cred că de aceea banca centrală a fost nevoită să ridice dobânda aşa de repede", a mai spus Jianfang.

Conform autorităţilor din China, inflaţia a crescut în august la 3,5%, economiştii aşteptându-se ca ritmul să urce la 3,6% în septembrie.