Marii retaileri îi răspund lui Tabără: "Guvernul nu a ajutat cu nimic fermierul român"

Autor: Iancu Liviu 19.10.2010

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) cere ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să facă demersuri pentru realizarea unor centre regionale de colectare a produselor agricole şi alimentare româneşti, măsura urmând să ducă la diminuarea evaziunii fiscale, informează Mediafax Business.

"Nu trebuie neglijat că piaţa de legume şi fructe, dar şi importurile de carne pe filiere care eludează plata TVA, fac obiectul unei puternice evaziuni fiscale, fenomen ce conduce la distorsiuni ale preţurilor şi afectează brutal producătorul român. În consecinţă, AMRCR cere în mod imperativ ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să înceapă demersuri urgente pentru realizarea de centre regionale de colectare a produselor agricole şi alimentare româneşti", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Potrivit AMRCR, în ultimii 20 de ani Ministerul Agriculturii nu a avut o politică de încurajare a asocierii producătorilor agricoli, care să ducă la o agricultură industrială şi să ofere fermierului român posibilitatea de a intra într-o competiţie europeană.

"Prin sprijinirea asociaţiilor agricole şi prin crearea de centre de colectare, produsele româneşi ar fi avut astfel şansa să concureze pe piaţa internă cu mărfurile de import. Din păcate, în afară de subvenţii, acest minister nu a susţinut cu nimic fermierul român, ci dimpotrivă, l-a abandonat bunului plac al procesatorilor şi speculanţilor. În nicio ţară în care se derulează un comerţ modern, micii producători nu au contracte directe cu marile reţele de magazine, întrucât este evident faptul că doar asociindu-se, aceştia vor putea furniza volumele mari de marfă solicitate şi rulate zilnic de marile magazine", spun reprezentanţii AMRCR. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.