Ion Ariton, noul ministru al economiei, în prima conferinţă: Să vedem, să analizăm, ne dorim

Autor: Roxana Petrescu 19.10.2010

Ministrul economiei, Ion Ariton, care a preluat conducerea instituţiei de la Adriean Videanu, a avut ieri o primă întâlnire cu presa, după aproape două luni de la numirea sa în funcţie. Ariton însă nu a avut de transmis niciun mesaj concret, în afară de cel al continuării muncii predecesorului său. În rest, discursul ministrului a fost presărat cu posibilităţi sau intenţii de analize, fără a transmite însă o idee conturată de la conducerea ministerului care are în subordine companii româneşti de miliarde de euro.



Două întâlniri pe lună
Ion Ariton a vrut mai întâi să vadă cum poate colabora mai bine cu presa scrisă şi cu televizunile şi, în acest sens, a dat asigurări că în cel mai scurt timp va numi un purtător de cuvânt. Mai mult, de două ori pe lună vor avea loc conferinţe la minister pentru ca publicul să ia pulsul evenimentelor. Întrebat dacă aceste întâlniri vor avea loc la fel cum s-au întâmplat şi cele promise de preşedintele Traian Băsescu în Piaţa Universităţii, Ariton a zâmbit discret.
"Nu am niciun gând de a modifica proiectele în derulare" a spus ministrul, dând astfel asigurări că ceea ce a început Videanu va fi dus mai departe. Detaliile concrete au rămas însă a fi discutate pentru o dată viitoare.

"Cumpără româneşte" şi "Observatorul preţurilor"
În legătură cu programul "Cumpără româneşte", un program anunţat anterior de Ministerul Economiei prin care se urmăreşte relansarea producţiei interne care ar duce la protejarea şi generarea de noi locuri de muncă, Ariton spune că în 2-3 luni ar trebui să prindă contur în contextul în care proiectul deja are o finanţare europeană de un milion de euro. Cum va prinde însă concret contur, nu se ştie.
"Ne dorim promovarea produselor româneşti şi vom face studii să vedem cum vor fi promovate. Când analizăm proiectul, vom avea şi concluzii. Vor avea retailerii nişte facilităţi şi vom colabora şi cu Ministerul Agriculturii", a precizat Ariton fără a explica la ce se referă aceste facilităţi.
Tot un proiect orientat către consumatori, Observatorul preţurilor, un site unde vor fi postate săptămânal preţuri ale unor produse din întreaga ţară astfel încât cumpărătorul să poată face o selecţie, a fost aprobat spre finanţare. Proiectul, care prima dată a fost anunţat de Videanu, beneficiază deja de fonduri de 2 milioane de euro.
"Ne dorim să finalizăm proiectul cât mai repede", spun reprezentanţii minis­terului, precizând că termenul de realizare este de 12 luni.

Vânzarea acţiunilor Petrom, câteva luni de zile, un an
În ceea ce priveşte pachetul de 9,8% din acţiunile Petrom pe care Ministerul Economiei a anunţat că doreşte să-l vândă, Ariton spune că vrea să urgenteze acest proces, neavând o dată concretă când s-ar putea întâmpla acest lucru. Statul, care deţine 20,6% din acţiunile Petrom, vrea să folosească, parţial sau în totalitate, fondurile obţinute prin vânzarea participaţiei de 9,8% pentru a participa într-o majorare de capital de 600 de milioane de euro la Petrom, pregătită de acţionarul ma­joritar OMV. Această majorare de capital ar urma să aibă loc până în luna aprilie a anului viitor. Reprezentanţi ai ministerului spun însă că cele câteva luni se vor transforma în şase luni sau un an.
"Vânzarea pachetului de acţiuni la Petrom ar putea dura câteva luni, dar mi se pare un termen prea larg. Aş dori să se fi finalizat ieri", a spus Ariton.
Problema acestei majorări de capital pe care Petrom o plănuieşte, care va duce la diluarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine statul, a fost abordată săptămâna trecută şi într-o întâlnire pe care Wolfgang Ruttenstorfer, şeful OMV, a avut-o cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Gaze ieftine pentru chimişti? Nu se ştie
Ariton nu a răspuns nici întrebării privind prelungirea după 31 octombrie a facilităţii potrivit căreia consumatorii întreruptibili şi, mai ales, cei din indus­tria chimică, să fie alimentaţi numai cu gaze produse intern, de două ori mai ieftine faţă de cele importate din Rusia.
"Nu aş dori ca în această iarnă să crească preţul la gaze nici pentru populaţia, nici pentru agenţii economici. Până pe 31 octombrie vom lua o de­cizie", a mai spus Ariton. Alţi repre­zetanţi ai ministerul au spus însă că cel mai probabil această facilitate nu va fi prelungită.
roxana.petrescu@zf.ro

Ce mesaje a transmis Ariton
1. Ne dorim promovarea produselor româneşti şi vom face studii să vedem cum vor fi promovate. Când analizăm proiectul, vom avea şi concluzii.
2. Programul "Cumpără româneşte!" a obţinut o finanţare europeană de un milion de euro şi vizează stimularea vânzărilor de produse autohtone.
3. Nu aş dori ca în această iarnă să crească preţul la gaze nici pentru populaţie, nici pentru agenţii economici.
4. Vânzarea pachetului de acţiuni la Petrom ar putea dura câteva luni, dar mi se pare un termen prea larg. Aş dori să se fi finalizat ieri.
5. Nu am niciun gând de a modifica proiectele în derulare (începute de Adriean Videanu - n.red.)
6. Ordonanţa de Urgenţă privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri va fi supusă spre aprobare Guvernului în şedinţa de miercuri, 20 octombrie.
7. Bineînţeles, ne dorim să finalizăm proiectul Observatorul preţurilor rapid.
8. Proiectul Observatorul preţurilor a fost aprobat spre finanţare, primind fonduri de 2 mil. euro cu un termen de implementare de 12 luni.
9. Exporturile au crescut cu un ritm de 25,1% ceea ce ne creează premisele atingerii până la finele acestui an a nivelului din 2008, anul record al exporturilor pentru ultimii 20 de ani.
10. AGRI şi Nabucco sunt promovate prioritar şi necondiţionat de România, iar dezvoltarea proiectului AGRI nu este concurentă eforturilor de realizare a Nabucco.

Cine este Ion Ariton


n Vârsta: 54 de ani
n Locul naşterii: Piteşti
n Este absolvent al Universităţii din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice.
n A lucrat timp de zece ani în Petrom în perioada 1993-2003, când a ocupat mai multe funcţii în cadrul sucursalei din Sibiu. Presa sibiană a relatat faptul că la începutul anilor 2000, Ariton a fost cercetat de procurori pentru o lipsă în gestiunea Petrom a unei sume de 7 miliarde de lei vechi. La finalul cercetărilor, anchetatorii au stabilit că nu se impune începerea urmării penale, Ariton fiind sanţionat cu o scădere a salariului de 10%.
n În perioada 2005-2007 a ocupat funcţia de prefect al Sibiului.
n Din 2008 şi până în septembrie anul acesta a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senat.
n Potrivit informaţiilor existente în presă, Ariton poate fi considerat un apropiat al lui Vasile Blaga, unul dintre cei mai puternici oameni din PDL.