Polonia, aproape de a mai obţine 1,3 mld. euro din privatizări

Autor: Catalina Apostoiu 19.10.2010

Polonia a ales GDF Suez, cea mai mare companie franceză de utilităţi, şi o companie a celui mai bogat polonez pentru discuţiile finale privitoare la vânzarea a 51% din acţiunile celei de-a treia mari companii de utilităţi a sa, Enea, respingând Electricite de France, scrie Bloomberg.

Ministerul polonez al Trezoreriei a selecţionat doi din cei trei ofertanţi existenţi pentru achiziţionarea participaţiei, se arată într-o declaraţie de pe website-ul ministerului, în care nu se specifică însă numele companiilor alese.
Kulczyk este unul din cei doi ofertanţi selecţionaţi, potrivit unei surse familiare cu tranzacţia, citată de Bloomberg, iar GDF este celălalt, potrivit unei alte surse.

Acţiunile Enea nu au înregistrat modificări semni­ficative pe bursa din Varşovia, tranzacţionându-se la 23 de zloţi, cu 0,9% sub maximul pe un an atins săptămâna trecută şi pla­sând valoarea pachetului la 5,18 mld. zloţi (1,32 mld. euro).
Vânzarea face parte din planul guvernului polonez de a atrage 25 mld. zloţi (6,5 mld. euro) pentru finanţarea defici­tu­lui bugetar al ţării aflat în creştere puternică.
Ministerul polonez al Trezoreriei a vândut sau a convenit vânzarea de participaţii în cadrul a trei din cele mai mari grupuri energetice în acest an, vânzări ce ar putea aduce 15,7 miliarde de zloţi.

Ministerul are în vederea obţinerea pentru Enea a unui preţ cu 10 până la 20 de procente mai mare decât cel de pe piaţă, a declarat luna trecută Jan Bury, ministru adjunct al trezoreriei. Maciej Wewior, purtător de cuvânt al minis­te­rului, a confirmat faptul că Polonia intenţionează să încheie vânzarea până la sfârşitul anului, însă a refuzat să specifice numele ofertanţilor.
Compania Kulczyk este controlată de miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a deţinut anterior participaţii în cadrul PKN Orlen, cea mai mare companie de rafinare a Poloniei, şi Telekomunikacja Polska, cea mai mare companie de telefonie a ţării. Kulczyk este cel mai bogat polonez, cu o avere estimată de revista americană Forbes la 2,1 miliarde de dolari.