Încă două decizii ale guvernului respinse în Parlament

Autor: Mediafax 20.10.2010

Senatorii au respins, miercuri, ordonanţa de urgenţă care prevede că persoanele care deţin în proprietate două sau mai multe locuinţe care nu sunt închiriate vor fi impozitate suplimentar, respingerea actului normativ fiind susţinută inclusiv de senatori PDL, informează Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă 59/2010, dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, prevede că persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează impozit pe clădiri, majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire, cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ordonanţa mai prevede majorarea impozitului pentru anumite categorii de mijloace de transport.
În timpul dezbaterilor, senatorul PDL Iulian Urban a criticat prevederile ordonanţei de urgenţă, arătând că, dacă în România nu va fi încurajată munca, această ţară nu va ieşi din criză nici într-un milion de ani.

De asemenea, Senatul a respins unele prevederi din OUG 77/2010 privind măsuri în domeniile tineretului şi sportului, respectiv posibilitatea ca Ministerul Educaţiei să concesioneze bazele sportive şi de agrement, iar chiriaşii să schimbe destinaţia acestora.

"Această ordonanţă a fost adoptată şi datorită faptului că suntem în proces de descentralizare. S-a pornit de la ideea că aceste centre de agrement, care sunt în număr de 180, unele funcţionale, alte nu, trebuiesc date către autorităţile publice locale, făcut parteneriat public-privat sau concesionate. (...) Eu cred că aceste tabere, vorbesc de tabere pentru că sportul nu a fost supus descentralizării, nu pot fi date şcolilor în administrare", a explicat preşedintele Autorităţii Naţionale de Tineret şi Sport, Doina Melinte.

La rândul său, preşedintele Comisiei de învăţământ, tineret şi sport din Senat, Mihail Hărdău, a declarat că amendamentele au fost adoptate luându-se în considerare o "aberaţie din Ordonanţă, care prevede anularea din Legea sportului a unui articol (articolul 80, aliniat 4, potrivit căruia închirierea bunurilor se face cu prioritate pentru activităţile sportive-n.r.) care prevede clar că destinaţia acestora pentru sport nu poate fi anulată".

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.