Bank Leumi cumpără o porţie mică din iaurturile Tnuva la nivelul companiei-mamă

Autor: Marius Oncu 20.10.2010

Bank Leumi, cea mai mare bancă israeliană, va prelua 10,36% din acţiunile Tnuva, cel mai mare producător de alimente din Israel, pentru 615 milioane de shekeli (171 mil. dolari), de la compania Mivtach Shamir Part­ners şi va căuta investitori pentru o participaţie similară.

"Am fost contactaţi de investitori şi companii din Israel pentru cealaltă jumătate (a pachetului de 20,7% - n. red.)", a declarat pentru Reuters Yaron Bloch, director general al Leumi Partners, divizia de investiţii a Leumi Bank prin care se derulează vânzarea.
Valoarea pachetului total de 20,7% din acţiunile Tnuva care va fi vândut de Mivtach Shamir Partners se ridică la 1,23 miliarde de shekeli (342 milioane de dolari).

Tranzacţia, pentru care a fost semnată o scrisoare de înţelegere, ar trebui să se încheie anul acesta sau la începutul anului următor şi va necesita acordul autorităţilor de reglementare, dar şi al acţionarului majoritar al Tnuva, grupul Apax Partners.
Mivtach Shamir şi Apax au cumpărat Tnuva în 2008, printr-o tranzacţie care evalua compania la 989 milioane de dolari. Preţul tranzacţiei actuale evaluează Tnuva la 1,65 mi­liarde de dolari.

Atât Bank Leumi, cât şi Tnuva au operaţiuni în România. Bank Leumi deţine o reţea de 32 de sucursale în România şi avea la finele anului trecut active în valoare de
1,29 miliarde de lei, uşor în scădere faţă de nivelul din 2008, de 1,34 miliarde de lei.

România, a doua piaţă după Israel
Tnuva România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 89,9 milioane de lei (21,2 mil. euro), în stagnare în lei şi în scădere cu 12% în euro comparativ cu cifrele obţinute în urmă cu doi ani.
Compania contabilizează însă pierderi importante în România, respectiv 28 mil. euro în 2008 şi 22,6 mil. euro anul trecut.
Şi cota de piaţă a producătorului de lactate care deţine brandurile Tnuva şi Yoplait în România a scăzut în ultimul an de la un nivel de 9%-10% în primele şase luni ale anului 2009 la 5-6% în prima parte a acestui an, după cum spuneau anterior reprezentanţii Tnuva.

Povestea Tnuva în România
n Tnuva a intrat pe piaţa locală a lactatelor după ce a construit de la zero o fabrică de lactate în localiatea Popeşti-Leordeni şi o fermă în Adunaţii Copăceni, ambele în judeţul Ilfov.
n Investiţia de 55 de milioane de euro a fost realizată prin intermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţinea 35% din acţiuni.
n După ce compania israeliană Tnuva a fost achiziţionată în 2008 de fondul de investiţii britanic APAX, BERD a ieşit la începutul lui 2009 din acţionariatul Tnuva România.
n În prezent, atât Tnuva România Dairies (fabrica de lactate), cât şi Tnuva România Milk (ferma) sunt deţinute de Tnuva România-Israel.