Stupoare în Parlament: cu FMI la uşă, Legislativul votează reducerea TVA şi neimpozitarea unor pensii

Ziarul Financiar 20.10.2010

Stupoarea a pus ieri stăpânire pe Camera Deputaţilor după votul dat pe cele două legi - legea de reducere a TVA la 5% la alimentele de bază şi cea de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei - acte normative care, odată aplicate, ar avea un impact bugetar de peste un miliard de euro anual.



Stupoarea a pus ieri stăpânire pe Camera Deputaţilor după votul dat pe cele două legi - legea de re­du­cere a TVA la 5% la alimentele de bază şi cea de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei - acte normative care, odată aplicate, ar avea un impact bugetar de peste un miliard de euro anual.
Soluţiile întrevăzute au fost două: fie pre­şedintele Traian Băsescu retrimte legea în Parlament, potrivit prerogativelor con­sti­tu­ţionale care îi conferă acest drept, fie Gu­vernul emite un act normativ care să corecteze această greşeală.

Greşeală? Opoziţia a susţinut că votul a fost unul conştient. În fapt, opoziţia a fost la fel de mirată că cele două iniţiative normative care îi aparţin au trecut cu largul concurs al puterii. Neaşteptându-se ca iniţiativele lor să treacă, mulţi dintre deputaţi opoziţiei nici nu au participat la vot, fiind pe holuri în acele momente.
Legea privind reducerea TVA a trecut cu 290 de voturi "pentru". Nici un vot îm­po­trivă şi nicio abţinere. În Cameră, puterea are 178 de voturi, iar opoziţia 147. Dacă ar fi să credem că deputaţii puterii nu au ştiut ce votează, ar trebui să admitem că doar ei nu au înţeles, în vreme ce toţi deputaţii opoziţiei au ştiut ce votează şi doar aşa se poate explica cum legea a trecut cu 290 de voturi "pentru". Pentru că, dacă un singur deputat din opoziţie s-ar fi înşelat, ar fi trebuit să fie înregistrat măcar un vot împotrivă.

Cum a votat ministrul finanţelor pentru reducerea TVA
Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomi­ţia­nu, care este şi deputat, fost unul dintre cei care au votat pentru reducerea TVA. El, alături de alţi deputaţi PDL, a susţinut că a fost o eroare. Ministrul a precizat că a fost vorba despre un vot pentru raportul de respingere.
"S-a pus problema unui raport de respin­gere şi votul ("pentru" - n. red.) a fost pentru raport de respingere."
Nimeni nu a explicat însă ce făcea în acele momente şefa Camerei, Roberta Anas­tase, cea care explică deputaţilor ce şi pentru ce votează.
Tot Ialomiţianu a găsit salvarea: fie pre­şe­dintele ţării retrimite legea în Parlament, fie Guvernul corectează actul normativ.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toa­der, a declarat că îşi asumă greşeala pri­vind vo­tarea de către PDL a celor două pro­iecte de lege: "A fost o confuzie pe care mi-o asum".
Toader a mai spus că PDL va depune o iniţiativă legislativă de anulare a celor două proiecte de lege.
Opoziţia susţine însă altceva. Viorel Şte­fan (PSD), şeful Comisiei de buget-finanţe din Cameră, a susţinut că Guvernul şi-a asumat în cunoştinţă de cauză acest demers.
"În plen a fost adoptată, la vot final, iniţia­tiva noastră de reducere a cotelor de TVA pen­tru produsele alimentare de bază. Iată că deja unul dintre obiectivele programului de gu­ver­nare lansat la Congres (Congresul PSD de săptă­mâna trecută - n.red.) a fost atins", a declarat Ştefan."
Totuşi, în punctul de vedere transmis Parla­men­tului, Guvernul precizează că nu susţine acest proiect de lege.

"Sunt puţin derutat. Dezbaterile în plen au avut loc într-un moment în care noi nu eram în sală, şedinţa fiind condusă de Roberta Anastase. Faptul că, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil iniţiativei, ne face să credem că Guvernul şi-a asumat în cunoş­tin­ţă de cauză aceste demers", a mai spus Viorel Ştefan.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a mers pe urma raţionamentului lui Ştefan: legea prin care scade TVA a fost votată nu din greşeală, ci pentru că în subconştient erau de acord cu propunerea.

Duşa a afirmat că motivele invocate de deputaţii PDL pentru adoptarea propunerii legislative prin care TVA la alimente de bază şi construcţii se reduce la 5% sunt puerile: "Justifi­cările PDL sunt poveşti de adormit copiii. Este pueril să spui acum că ai votat din greşeală. Adevărul este că, în sinea lor, în sub­con­ştientul lor, susţineau această propunere, ştiau că este bună şi au îmbrăţişat-o".
Prezent ieri la Parlament, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădu­lescu a de­clarat agenţiei Mediafax că par­lamentarii PDL şi UDMR nu au ştiut ce votează atunci când au decis scăderea TVA la alimentele de ba­ză şi că taxa nu poate scădea pentru că s-ar în­călca acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul muncii: Guvernul trebuie să aplice ce a votat Parlamentul!
Însă nu toată lumea crede în varianta de corectare a celor două legi. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a susţinut că atâta timp cât Legisla­ti­vul s-a pronunţat asupra neimpozitării pen­siilor mai mici de 2.000 de lei, Executivul tre­buie să aplice, recunoscând că a votat şi el redu­cerea TVA la 5 % pentru alimentele de bază.
Ioan Botiş a arătat că, potrivit principiului sepa­rării puterilor în stat, este atribuţia Parla­men­tului de a vota legi, iar a Executivului de a le pune în aplicare.
"Legislativul s-a pronunţat, noi, Executivul, tre­buie să punem în aplicare", a susţinut mi­nis­trul muncii.
În ce priveşte reducerea TVA la 5 % pen­tru alimentele de bază, ministrul Ioan Botiş a recunoscut că a votat pentru această măsură: "Am votat şi eu această lege".

Tănăsescu, FMI: Efectele nu se cunosc
Discuţiile cu FMI nu au avut în vedere până acum reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, astfel că decizia Parlamentului trebuie analizată cu grijă şi trebuie văzute efectele, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Este clar că din discuţiile de până acum nu am avut în vedere o astfel de alternativă. Pro­ba­bil că o asemenea decizie a Parla­mentului tre­bu­ie analizată cu grijă în perioada urmă­toa­re, să vedem care sunt efectele ei", a spus Tănă­ses­cu.
El a afirmat că în momentul de faţă nu poate fi calculat impactul pe care o astfel de decizie îl poate avea şi trebuie văzut dacă va in­tra în vigoare, când va intra în vigoare şi cum îşi va produce efectele.
"Deciziile Parlamentului sunt suverane în fiecare stat. Nimeni nu poate să intervină în acest sens. Dacă această lege va intra în efec­tivi­ta­te, în mod cert vom discuta care sunt conse­cin­ţele ei", a continuat reprezentantul Româ­niei la FMI.
Întrebat despre varianta vehiculată recent privind reducerea cotei unice, Tănăsescu a menţionat că nici această alternativă nu a fost luată în vedere până acum.

Analiştii: Tot populaţia va suferi la final din neimpozitarea pensiilor şi reducerea TVA
Neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei şi reducerea TVA la alimentele de bază sunt măsuri nesustenabile şi vor cauza pierderi de venituri la buget care trebuie compensate prin noi acţiuni restrictive, în urma cărora va suferi tot populaţia, consideră analiştii economici.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, consideră că cele două măsuri nu sunt potrivite pentru contextul economic actual şi vor afecta până la urmă tot populaţia.
"Reducerea TVA la alimentele de bază este lipsită de sens pentru că preţurile sunt rigide şi nu cred că o să vedem o scădere a preţurilor la alimente, ci, dimpotrivă, probabil că vor exista uşoare creşteri. Mai mult, veni­tu­rile obţinute din aplicarea TVA la alimentele de bază sunt semnificative, iar până la urmă tot consumatorul va suferi pentru că pierderile la buget trebuie compensate prin alte măsuri restrictive", a spus Anghel pentru Mediafax.
Analistul BCR a explicat că reducerea fiscalităţii este, în principiu, o măsură bună, dar trebuie privită prin prisma necesităţii realizării de investiţii în economie.
Şi economistul-şef al ING, Nicolaie Chi­des­ciuc, crede că cele două măsuri sunt clar ne­sus­tenabile din punctul de vedere al realităţii eco­nomice actuale şi ajutării bu­getare şi au un impact puternic negativ privind eventuala reve­nire pe creştere a economiei.
"Reducerea TVA nu are deloc impact pozitiv asupra consumatorilor, întrucât pre­ţurile vor continua să crească, dar cu un ritm uşor mai redus decât în lipsa implementării diminuării fiscalităţii", a spus Chidesciuc.
De asemenea, economistul-şef al Raiffei­sen Bank România, Ionuţ Dumitru, afirmă că s-a făcut o regretabilă eroare tehnică, inacceptabilă.
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, crede că momentul votului celor do­uă măsuri a fost nepotrivit, întrucât mi­siu­nea FMI tocmai a sosit în România, iar Parla­men­tul ar fi trebuit să aştepte o con­sultare cu re­pre­zentanţii instituţiei financiare internaţionale.
Analistul UniCredit Ţiriac arată că neimpozitarea pensiilor şi reducerea TVA la alimentele de bază nu sunt veşti bune pentru bugetul de stat.

S-ar ieftini alimentele după scăderea TVA?

Agrostar:Alimentele nu se ieftinesc

Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactul scăderii TVA asupra preţului alimentelor, de la diminuări cu 18% ale preţurilor şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale acestora şi creşterea fraudei fiscale.
"Probabil că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se va simţi la raft. Magazinele nu sunt obligate să scadă preţurile", a spus Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei Agrostar.
El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant.
"Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este o măsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a se resimţi şi la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toată filiera de produs şi trebuia însoţită de taxarea inversă şi de Codul de Bune Practici. Dacă aceste trei măsuri ar fi aprobate, preţurile ar putea scădea cu 5-10%. În forma aprobată, nu se va resimţi o ieftinire, pentru că reducerea este doar la procesatori", a adăugat Ştefan.

Rompan: vede un impact ridicat


Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan, crede că produsele alimentare se vor iefini cu circa 18% în urma scăderii TVA.
"În plus, va fi o concurenţă loială în piaţă şi încasările bugetare vor creşte, pentru că va creşte baza de impozitare", a afirmat el.

Nicolae Minea, preşedintele Romalimenta, crede că legea va avea doar efecte negative.
"Această lege este o tâmpenie. Va fi greu de cuantificat ce înseamnă carne proaspătă sau lapte pentru consum, de exemplu. Dacă vei congela carnea nu mai ai TVA redus? Potrivit legii, cel care produce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o procesează TVA este mare. Această lege va fi greu de aplicat şi va creşte evaziunea", a spus Minea.

Adrian Vasilescu, BNR:Scăderea TVA arată dezinteresul aleşilor faţă de Legislativ

Decizia Camerei Deputaţilor privind reducerea TVA pentru alimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei reflectă dezinteresul unora dintre parlamentari faţă de discuţiile legate de proiectele legislative, apreciază Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"Este chiar dizgraţios să vezi la televizor cum cineva vorbeşte la tribună în Parlament şi un parlamentar stă cu spatele la tribună şi vorbeşte cu un coleg. (...) Atâta vreme cât văd în Parlament de foarte multe ori dezinteres faţă de ce se discută acolo - nu se citesc legi, se ridică mâna la întâmplare - trebuia să ajungem la acest moment, care s-ar putea să fie un moment al adevărului, în sensul că să vedem o zguduire, o dezbatere care să pună odată lucrurile la punct", a declarat Vasilescu.
Întrebat dacă decizia deputaţilor va afecta preţurile alimentelor, Vasilescu a răspuns că nu crede că este momentul pentru o astfel de discuţie pentru că acest lucru nu se va întâmpla.
El a mai spus că afirmaţiile sale nu au fost făcute în calitate de consilier al guvernatorului BNR, ci "ca simplu observator care se uită la televizor".

FIA: Decizia trebuie completată cu altele

Preşedintele sindicatului Federaţia din Industria Alimentară (FIA), Dragoş Frumosu, a declarat că decizia de scădere a TVA pentru alimentele de bază vine în sprijinul populaţiei, dar că trebuie completată cu alte măsuri astfel încât să scadă preţurile pentru cumpărători.
Potrivit lui Dragoş Frumosu, această lege trebuie promulgată de preşedinte, chiar dacă au apărut informaţii legate de o eroare a votului, deoarece vine în sprijinul populaţiei sărace.
Liderul Federaţiei din Industria Alimentară a susţinut că este incredibil că după ce s-a votat această lege au apărut voci care spun că a fost vorba de o eroare.
"Acest lucru înseamnă că parlamentarii PDL ori nu au fost prezenţi, ori au dormit, ori nu-i interesează să voteze decât la comandă, ceea ce înseamnă o ruşine la adresa acestora. Dacă preşedintele nu promulgă legea înseamnă «că-şi iubeşte foarte mult poporul»", a susţinut liderul sindical.
Acesta a subliniat că această lege ar trebui completată cu alte măsuri pentru a-şi găsi efectul în comerţ, astfel că ar trebui făcut un control drastic pentru a scădea preţurile pentru populaţie.
Potrivit lui Frumosu, această lege duce şi la o scădere a evaziunii fiscale, nu atât la cereale, cât la carne, legume, fructe, unde foarte mulţi comercianţi vor fi d