Tensiunile politice alterează percepţia investitorilor străini asupra Bursei

Autor: Monica Juganaru - Mediafax 20.10.2010

Bursa de la Bucureşti a închis cu un uşor avans, de 0,2%, în linie cu bursele externe, piaţa intrând pe creştere în a doua parte a sesiunii, însă indicele celor cinci SIF-uri a rămas pe scădere şi a pierdut ieri 0,9% faţă de nivelul de marţi. În debutul şedinţei, indicele general al pieţei consemna o scădere de 0,43%, pe fondul corecţiilor înregistrate de marile pieţe internaţionale după ce China a majorat dobânzile de referinţă pentru prima dată în ultimii trei ani.

"Dacă dimineaţă în piaţă se simţea o oarecare teamă datorită corecţiilor pieţelor internaţionale pe fondul temerilor privind evoluţia economiilor globale şi al măririi dobânzii de referinţă de către banca naţională a Chinei, pe parcursul zilei piaţa a început încet să-şi revină, făcând ca majoritatea indicilor să închidă şedinţa pe plus. În continuare în piaţă nu se simte un interes foarte mare al investitorilor pentru piaţa locală, iar acest lucru se observă şi în volatilitatea indicilor bursieri care este foarte scă­zută", a declarat Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,2% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.
În aceste condiţii, indicele extins al bursei BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua în scădere cu 0,1%.
"Consider că tensiunile politice şi dezbaterile în privinţa moţiunii de cen­zură acţionează ca un factor pertur­bator asupra pieţei şi induc o stare pasivă pentru cei mai mulţi investitori (locali) şi cu siguranţă alterează percep­ţia investitorilor străini asupra pieţei locale şi asupra României în general. De altfel şi cursul de schimb euro/leu reflectă o situaţie incertă şi tensionată pe plan local. Alături de aceste dispute politice, nici situaţia referitoare la reţinerea, calcularea şi plata impo­zitului pe tranzacţiile de bursă nu este lămurită şi îi ţine departe pe unii investitori", apreciază Mihai Alexa, analist la SSIF Broker şi membru în comitetul de administrare a portofoliului societăţii.

Totodată, Alexa crede că situaţia aceasta va continua şi în următoarele săptămâni şi probabil că singurul lucru care ar putea anima piaţa şi ar atrage investitori străini va fi listarea Fondului Proprietatea, sperând ca acest lucru să se întâmple la începutul anului viitor.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 17 mi­lioa­ne lei (4 milioane euro), a fost va­loa­rea cumulată a lichidităţii de marţi, când jucătorii au realizat operaţiuni de numai 12,7 milioane lei (2,9 milioane euro).
La finalul sesiunii de la Bucureşti, marile pieţe mature din Europa afişau creşteri modeste faţă de cotaţiile de marţi.

"Cât priveşte corelarea cu pieţele externe, consider că acest fenomen se manifestă în continuare mai mult selectiv, nu la nivelul întregii pieţe, în funcţie de sectorul de activitate. De exem­plu, între graficul BET-FI şi graficul indicelui sectorial Dow Jones US Financials este o asemănare semni­ficativă", a mai precizat Alexa.
La închiderea şedinţei de la Bursă, majoritatea pieţelor europene înre­gis­trau variaţii extrem de scăzute, de până la 0,2%. Bursa din SUA a deschis ieri pe plus, cu un avans de 0,4% la nivelul indicelui S&P 500