Fondurile de pensii, investiţii mai mari în titluri de stat

Ziarul Financiar 20.10.2010

Administratorii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor pu­tea să depăşească, în următorii doi ani, li­mita de investiţii pentru titlurile de stat, de la un milion la trei milioane de lei, potrivit unei modificări a unei nor­me aprobate de autoritatea de regle­mentare în domeniu (CSSPP).

"Scopul actului normativ aprobat mier­curi este de a veni în sprijinul fon­du­rilor care se pot confrunta cu difi­cultăţi în procesul de diversificare a por­tofoliilor de investiţii în condiţiile unui volum redus al activelor. Modi­fi­cările vor contribui la crearea unui me­diu propice dezvoltării fondurilor de pen­sii, prin acumularea lichidităţilor nece­sare etapei de început a sistemului de pensii private, în condiţii de costuri re­duse cu investiţiile", a anunţat CSSPP.
Ulterior depăşirii pragului de trei mi­lioane de lei active sau a perioadei limită impuse de normă, fondurile de pensii facultative îşi vor putea diversifica portofoliile în condiţii de siguranţă sporită, conform prevederilor legale în vigoare.

Potrivit legislaţiei, un administrator poate investi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European într-un procent mai mare de 70% din valoarea totală a activelor fondului.
Administratorii de fonduri de pen­sii facultative care decid să aplice pre­vederile normei au obligaţia de a in­for­ma participanţii cu privire la de­cizia lua­tă, aceasta fiind postată pe site-ul ad­ministratorului pe toată perioada de apli­care a prevederilor prezentei norme.
Totodată se elimină obligativitatea de a supune avizării Comisiei de Su­pra­veghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) modificarea prospec­tului schemei de pensii facultative ca urmare a deciziei luate.

Norma pentru modificarea şi com­pletarea Normei 26/2007 privind modi­fi­carea temporară a procentului maxim care poate fi investit în fiecare cate­go­rie de active ale fondurilor de pensii facul­tative, elaborată pentru aplicarea Legii 204/2006 privind pensiile facul­tative, va fi transmisă spre publicare în Mo­ni­torul Ofi­cial.