Un “regal” de artă pentru artă la Ateneul Român/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 21.10.2010

Giganţii lui Aurel Vlad bat la porţile Mogoşoaiei

Recent, Galeria Cuhnia a Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia şi-a deschis porţile uriaşilor ale căror picioare stau pe pământ, dar ale căror priviri se află deja în cer. Suferinţă, rugăciune şi mântuire scrie pe feţele şi pe mâinile lor, iar tatăl lor pământesc, marele sculptor Aurel Vlad, îi aduce la Cuhnia ca la un botez al comunităţii.
Giganţii rugători ai lui Vlad vor sta Palatele Brâncoveneşti şi în luna noiembrie, iar întâlnirile publicului cu ei promit să conducă la întrebări, meditaţii şi revelaţii.
Numele expoziţiei este "Gest şi adevăr" (foto 1).


Prometheii anului 2010 au ajuns printre noi

Miercuri, 13 octombrie, la Clubul Prometheus din Capitală, juriul format din Andrei Pleşu - preşedinte, Eugen Negrici (literatură), Dan Dediu (muzică), Ruxandra Demetrescu (arte vizuale) şi Ion Caramitru (artele spectacolului), a desemnat laureaţii celei de a IX-a ediţii a Marilor Premii PROMETHEUS:
Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia a fost câştigat de Victor Rebengiuc (sectiunea artele spectacolului).
Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima: Andrei Terian (secţiunea literatură).
Finaliştii Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia au fost:
secţiunea literatură: Ştefan Agopian;
secţiunea muzică: Valentin Gheorghiu;
secţiunea arte vizuale: Ion Grigorescu;
secţiunea artele spectacolului: Victor Rebengiuc.
Finaliştii Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Prima au fost:
literatură: Andrei Terian;
muzică: Tiberiu Soare;
arte vizuale: Adrian Ghenie;
artele spectacolului: Florin Şerban.
Premiile, acordate de Fundaţia Anonimul unor artişti români pentru întreaga carieră şi pentru debut au o valoare neta de 100.000 lei (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia), respectiv 10.000 lei (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima). S-au mai acordat trei premii în valoare de cate 10.000 lei finaliştilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.
În imagine: Mariana Mihut primind Trofeul în numele câştigătorului Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia, Victor Rebengiuc (foto 2, autor Mihaela Marin).

O expoziţie de la Cluj poate fi vizitată cu telefonul mobil
Cele mai reprezentative colecţii muzeale din Transilvania şi Banat sunt prezente la Cluj, într-o expoziţie inedită. Muzeul de Arta Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, prezintă timp de trei săptămâni expoziţia intitulată "De la primele scrieri la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult..." (foto 3). Elementul-surpriză al expoziţiei constă în faptul că ea poate fi vizitată, în premieră pentru publicul din România, cu ajutorul telefonului mobil şi al tehnologiilor informatice de ultimă generaţie.
Organizată de Institutul Multimedia Româno-Elveţian din Deva şi de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, tot din Deva, expoziţia este o veritabilă reflecţie asupra a tot ceea ce a dezvoltat societatea comunicării de-a lungul veacurilor. Concret, ea aduce în atenţie o multitudine de secţiuni tematice, a căror abordare evolutivă permite o înţelegere mai profundă a realităţii actuale: comunicarea privată, publică, religioasă, militară şi comercială, alfabetul, calculul automat şi măsurarea timpului, comunicarea prin artă, comunicarea auditivă, ţinuta şi obiectele purtătoare de mesaj, multimedia (radio, televiziune, computer). Piesele expuse aparţin Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeului Banatului Timişoara, Muzeului de Istorie Sighişoara şi Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.
Elementul novator al expoziţiei constă în faptul că ea va putea fi "vizitată" cu ajutorul telefonului mobil. Astfel, codul de bare 2D aplicat exponatelor şi materialelor de suport ale evenimentului (panouri, afişe, postere stradale) va oferi o interfaţă uşoară (telefon mobil-Internet) care va asigura o punte între lumea reală şi informaţiile provenite din site-urile WAP si WEB. Concret, vizitatorul expoziţiei îşi va putea folosi telefonul mobil pentru a afla mai multe informaţii despre fiecare exponat, vitrină sau tematică abordată în cadrul numeroaselor secţiuni propuse.
Expoziţia este deschisă până pe 3 noiembrie.


Mihail C. Vlădescu, "Opere complete"

Editura pentru Literatură Contemporană, sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, Director Lidia Vianu (Catedra de Engleză), în colaborare cu Consiliul Britanic şi Institutul Cultural Român, anunţă publicarea în limba română a volumului de "Opere complete" de Mihail C. Vlădescu, ediţie facsimil îngrijită de George Săndulescu şi Lidia Vianu (foto 4). Ediţia (500 de pagini) adună pentru prima oară întreaga operă publicată sub formă de volum a autorului. Fiul cel mai mare al Alexandrinei Noica şi al lui Constantin Vlădescu, Mihail C. Vlădescu a fost deputat, soldat, gazetar, şi scriitor. S-a născut în 1886 şi a murit în plină carieră literară, în 1931. Cele cinci volume publicate sunt semnate de autor şi sub pseudonimul Alexis V. Drăculea, şi includ un volum de schiţe şi povestiri ("În retragere"), un jurnal al primului război mondial ("Jurnalul meu de răsboiu"), un text de strategie militară ("Problema comandamentului") şi două piese de teatru ("Voica" şi "Ioana").
Volumele 1, 3 şi 5 sunt însoţite de prefeţe importante ale autorului.
Volumul "Opere complete" de Mihail C. Vlădescu poate fi consultat şi descărcat începând cu data de 18 octombrie 2010 la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/vladescu.html


Trilogia Brâncuşiană, la final

La editura Vremea a apărut al treilea volum al trilogiei dedicate sculptorului Constantin Brâncuşi: "Brancusi. Amicii si inamicii. Sociologia lui Brancusi" (foto 5), de Petre Pandrea (prefata de Stefan Dimitriu, editie ingrijita de Nadia Marcu-Pandrea).
"E drept, pentru negustorii colectionari, Constantin Brancusi avea o ura nestinsa, inspirata de zeita Eris (Ura), si-i trata cu o brutalitate pitoreasca, condusa de dictonul francez "à corsaire, corsaire et demi" si de unele datini de Gorj. Negustorii de obiecte de arta plastica, cu taraba, i-au scos reputatia de "taranoi", de "incult", de "cioban carpatin", si de "esoteric" care n-a citit in viata lui decat o singura carte, pe Milarepa, calugarul, filosoful si tibetanul din secolul XI. Ei erau "civilizatii" (cultivati cam dupa ureche), iar Brancusi era o gorila carpatina preistorica.Razboiul de guerilla se continua pana astazi." (Petre Pandrea)
Primele doua volume din trilogie sunt: "Brancusi. Amintiri si exegeze. Estetica lui Brancusi" si "Brancusi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brancusi".
Cartea poate fi comandată la adresa:
http://www.edituravremea.ro/brancusi.-amicii-si-inamicii.-sociologia-lui-brancusi


Anim'Est se mută-n Vest. Scurtmetraje-şoc la Cluj

O parte dintre cele mai îndrăzneţe, mai neobişnuite şi mai provocatoare scurtmetraje de animaţie vor putea fi vizionate la Cluj, în cadrul Festivalului Anim'Est, care are loc în weekend-ul 22-24 octombrie la cinematograful Victoria şi la Centrul Cultural Francez (foto 6). Selecţia include scurtmetraje-şoc precum apocalipticul "The Origin of Creatures" (regia Floris Kaayk, Olanda, 2010), "Mr. Dr. Chain" sau "The Twins from Sunset Street".
Pelicula de animaţie "Iluzionistul", nominalizată la Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun film de animaţie, va fi proiectată în cadrul selecţiei Anim'Est. "Iluzionistul" este realizat după un scenariu scris de cunoscutul cineast francez Jacques Tati şi relatează povestea prieteniei neobişnuite dintre un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Producţia a fost lansată în avanpremieră mondială în selecţia Festivalului de Film de la Berlin din acest an şi a fost proiectată la mai multe festivaluri de profil.
Toate peliculele premiate la Festivalul Anim'Est de la Bucureşti, care a avut loc între 8 şi 17 octombrie, vor fi difuzate şi la Cluj, la a cincea ediţie a follow-up-ului de festival. Un masterclass de film de animaţie susţinut de producători francezi, precum şi alte proiecţii speciale se numără printre celelalte surprize ale Anim'Est Cluj-Napoca. Festivalul este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.
Accesul minorilor în sala de proiecţie pe durata difuzării producţiilor din "Creepy Animation Night 2" este interzis. (Radu Constantinescu)


Bruce Willis: Greu de pensionat

Veteranul filmelor de actiune, Bruce Willis, revine pe marile ecrane din Romania cu o noua interpretare senzationala in cel mai recent proiect al sau, comedia "Greu de pensionat" (foto 7, 8, 9) care poate fi vizionata din 22 octombrie in cinematografele: Hollywood Multiplex , Movieplex, CinemaPRO, Odeon Cineplex (Cluj) si in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Bacau, Iasi, Timisoara, Arad).
Bazata pe faimoasele benzi desenate ale lui Warren Ellis si Cully Hamner, RED ("Retired Extremely Dangerous"), "Greu de pensionat" este o comedie exploziva, plina de actiune si suspans, care a reusit sa ii aduca impreuna pe marele ecran alaturi de Bruce Willis pe Helen Mirren, Morgan Freeman, John Malkovich, Richard Dreyfuss, Ernest Borgnine si multi altii.
Filmul prezinta povestea lui Frank (Bruce Willis), un fost spion de top, cu ceva probleme de adaptare la viata obisnuita de pensionar. Cum se pare ca stie prea multe, noua conducere CIA trimite un super asasin pe urmele lui, asa ca Frank apeleaza la membrii vechii sale echipe pentru a-si salva viata. Joe (Morgan Freeman), fostul sau sef din CIA este acum rezident al unui azil de batrani. Victoria (Helen Mirren), un personaj de elita din CIA, nu reuseste sa aiba o viata normala si e inca dornica de actiune. Iar Marvin (John Malkovich), fost asasin guvernamental caruia i s-a administrat LSD zilnic timp de 11 ani, este un personaj cel putin... excentric. Pensionarii din echipa de soc nu par a avea prea multe sanse, dar pentru ca acum sunt tintele principale ale CIA, sunt nevoiti sa isi dezgroape toate talentele pentru a supravietui. Si cum cea mai buna aparare este atacul, ei pornesc intr-o misiune incredibil de indrazneata.
Intr-un interviu acordat recent unei publicatii americane, Bruce a fost intrebat daca, dupa o cariera atat de bogata, mai exista ceva in meseria sa care sa-l sperie. Raspunsul sau a fost mai mult decat suprinzator pentru audienta, actorul recunoscand ca: ,,Am temeri in fiecare zi. Nu pot sa nu ma gandesc ca la un moment dat va veni si randul meu sa fac prostii sau sa incurc lucrurile. Dar nu vorbim neaparat de frica aici, este vorba si despre adrenalina care te cuprinde atunci cand trebuie sa creezi personaje si situatii credibile din niste pagini scrise. Cred ca imi este mult mai frica, de exemplu, sa nu fac o greseala in educatia fiicelor mele decat de riscurile pe care le implica meseria de actor. Acolo proportia erorii ar fi cu mult mai mare."
Dupa atatia ani in care Bruce Willis a fost greu de ucis, acum ne demonstreaza ca este ... greu de pensionat. O comedie oferita de MediaPro Distribution, din 22 octombrie in cinematografele: Hollywood Multiplex , Movieplex, CinemaPRO, Odeon Cineplex (Cluj) si in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Bacau, Iasi, Timisoara, Arad).

Fundaţia Principesa Margareta - un "regal" de artă pentru artă la Ateneul Român

20 de ani de activitate pentru Romania, 10 milioane de euro investiţi în cauze nobile, 400.000 de oameni ajutaţi. Zeci de proiecte în domeniul culturii, sănătăţii şi educaţiei. O reţea de susţinători şi voluntari în 6 ţări, mobilizaţi de Principesa Margareta (foto 10) în sprijinul comunităţilor sărace şi a celor mai vulnerabili români: copii, vârstnici, tineri defavorizaţi. Aşa s-ar putea rezuma bilanţul activităţii Fundaţiei Principesa Margareta a României după două decade de existenţă, pe care le aniversează anul acesta.
Fundaţia va marcă această aniversare printr-un concert caritabil de gală la Ateneul Roman, pe 25 octombrie, de ziua Majestăţii Sale Regelui Mihai - cofondator al Fundaţiei împreună cu ASR Principesa Margareta a României. Familia Regală, membri ai corpului diplomatic, oameni de afaceri, personalităţi ale mediului cultural şi artistic, susţinători şi apropiaţi ai Fundaţiei vor fi prezenţi la acest eveniment care va strânge fonduri, din vânzarea de bilete, pentru ca Fundaţia să poată oferi şi în 2011 burse de studiu tinerilor artişti ce întâmpină dificultăţi materiale.
Anul acesta, în beneficiul Fundaţiei şi al proiectului "Tinere Talente", vor cânta soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul de origine română Yuriy Tsiple şi Orchestra Română de Tineret - cea mai tânără orchestră de profesionişti din ţară - dirijată de maestrul Horia Andreescu. O raritate pe scenele româneşti, vocea excepţională a sopranei Nelly Miricioiu a răsunat la Scala din Milano, Covent Garden şi Opera Garnier din Paris. În octombrie, Nelly Miricioiu vine în România la invitaţia Familiei Regale, special pentru a oferi, pro bono, acest recital excepţional.
Programul va cuprinde arii din "Forţa destinului" de Giuseppe Verdi, "Manon Lescaut" de Giacomo Puccini, "Culegătorii de stele" de Florin Comisel, precum şi uverturile operelor "Egmont" de Ludwig van Beethoven, "Ruslan şi Ludmila" de Mikhail Glinka, "Italianca în Alger" de Gioachino Rossini. Concertul va fi transmis în direct pe TVR Cultural. La final, toţi cei prezenţi vor fi invitaţi la un cocktail în foaierul Ateneului.
Concertul caritabil organizat de Fundaţie de ziua Regelui Mihai a devenit o tradiţie pentru iubitorii de muzică clasică şi susţinătorii cauzei tinerilor artişti de valoare din România. În 2008, la prima ediţie a Concertului Regal Caritabil, Fundaţia s-a bucurat de sprijinul renumitului pianist Dan Grigore şi, în anul următor, de cel al maestrului Cristian Mandeal, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio.
Cei 140.000 euro strânşi de către Fundaţie în ultimii doi ani s-au transformat în burse pentru 36 de tineri talentaţi: pictori, graficieni, fotografi, actori, muzicieni, dansatori.
În 2010, 20 de tineri muzicieni şi artişti plastici au primit burse în valoare de 2.000 de euro fiecare. Tinerii au fost selectaţi de jurii specializate formate din profesori şi artişti consacraţi.
Biletele la concertul din 25 octombrie au preţuri cuprinse între 150 si 300 lei şi sunt disponbile în reţeaua de magazine Eventim - magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas - şi pe www.eventim.ro.

Sărbătoarea teatrului pentru copii

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret (FITCT), s-a desfăşurat la Iaşi, între 3 şi 8 octombrie 2010. Festivalul s-a deschis cu premiera ,,Cartea junglei" după Rudyard Kipling (foto 11), pe muzica jazzmanului Pedro Negrescu.
Invitaţii festivalului au fost teatre din ţară (Ţăndărică şi Odeon - din Bucureşti, Puck - din Cluj-Napoca, Gulliver - din Galaţi) şi din străinătate (Teatrul de Păpuşi Bialystok - Polonia, Teatro dei Piedi Roma - Italia, Teatrul pentru Copii şi Tineret Freiburg - Germania, Teatrul Risorius Moiry - Franţa). Deşi la spectacolul Teatrului Odeon ,,Aventurile lui Habarnam" după Nikolai Nosov, în regia lui Alexandru Dabija, cu muzica Adei Milea, era specificat pe afiş că este pentru copii peste 10 ani, părinţi entuziaşti şi-au adus şi copiii preşcolari. O experienţă inedită pentru actorii Pavel Bartoş, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, Gabriel Pintilei, Ionuţ Kivu, Mugur Arvunescu, Marian Lepădatu, Ioan Batinaş, Laurenţiu Lazăr, Cătălina Mustaţă, Rodica Mandache, Dorina Lazăr, Ana Maria Moldovan, Dana Voicu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, care s-au adaptat situaţiei, încercînd să stăpînească situaţia în timp ce-şi făceau rolurile. La final micuţii au invadat scena în dorinţa de a-şi atinge actorii preferaţi.
În acest festival au fost spectacole variate, de la basme româneşti la adaptări ale cărţilor copilăriei, de la Ion Creangă la Gellu Naum şi Rudyard Kipling. Festivalul ieşean a prilejuit şi lansarea cărţii ,,60 de stagiuni. Monografia Teatrului Luceafărul - Iaşi" a cărei autoare este Oltiţa Cîntec, director artistic al teatrului. (Laura Guţanu)


Noi structuri urbane, din Bucureşti până în Pula

În cadrul MNAC, cea de a 9-a ediţie a Bienalei de Arhitectură de la Bucureşti prezintă expoziţia "Balkanology" (foto 12).
Prăbuşirea sistemelor economice socialiste în ţările sud-est europene a atras după sine în construcţii o activitate complexă şi haotică, ale cărei consecinţe le constituie schimbarea radicală a structurilor urbane şi introducerea a noi forme de urbanizare. Expoziţia Balkanology demonstrează prezenţa acestei noi arhitecturi şi a fenomenelor urbane din sud-estul Europei prin exemple luate din oraşe precum Belgrad, Bucureşti, Kotor, Pula, Priştina, Sofia, Tirana şi Zagreb.
Arhitecţi, activişti şi urbanişti examinează procesele de razantă transformare urbană prin prisma dimensiunii culturale, sociale şi politice în ţările din Balcani. Sunt prezentate proiecte de cercetare, intervenţii, analize arhitectonice şi strategii de planificare. De asemenea, edificii de excepţie, dar prea puţin cunoscute, din epoca modernă socialistă a Iugoslaviei sunt comparate cu construcţii ale arhitecturii contemporane.
Expoziţia a fost realizată de S AM Swiss Architecture Museum, Basel, în colaborare cu AzW Architekturzentrum Wien şi a fost finanţată de ERSTE Stiftung.