Fitch: Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai riscante

Autor: Adrian Voicu 21.10.2010

Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din estul Europei faţă de o potenţială extindere a crizei, ca urmare a volumului mare de credite neperformante şi a creşterii economice foarte încete care afectează creditarea, consideră firma de rating Fitch, citată de Bloomberg.

"Băncile nu o duc atât de bine, mai ales în privinţa calităţii activelor bancare, în România, într-o anumită măsură în Ungaria şi în măsură mai mică în Bulgaria", a declarat Michael Steinbarth, senior director la Fitch Londra. "Sistemele bancare din România, Ungaria şi Bulgaria apar mai slabe şi ca urmare a dezechilibrelor macroeconomice", a menţionat el.

Conform analistului, băncile care activează în estul Europei, inclusiv UniCredit, Erste Group şi Societe Generale, au fost nevoite în timpul crizei de pe pieţele de credit să rostogolească datoriile, inclusiv creditele ipotecare şi de consum realizate în monedă străină. De asemenea, băncile româneşti şi bulgare sunt supuse unui risc de contagiune de pe urma crizei datoriilor din Grecia.

"Guvernele au luat măsuri pentru reducerea riscurilor economice dar mai sunt multe de făcut", este de părere Steinbarth.

Fitch are perspectivă negativă pentru 15 din cele 44 de bănci din regiune al căror rating îl realizează, semnalând şi posibile reduceri de rating. Dintre acestea, şase se află în Bulgaria şi patru în Polonia.