Herta Muller călătoreşte într-un picior/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 21.10.2010

Anne Holt
Aşa ceva nu se întâmplă niciodată
Editura Trei

Anne Holt, fost ministru al justiţiei în Norvegia, procuror, avocat şi jurnalist de televiziune, este autoarea unor serii de romane poliţiste cunoscute în toată lumea. "Aşa ceva nu se întâmplă niciodată" este al doilea volum din seria Vik şi Stubø (după "Eroare judiciară", Editura Trei, 2009). O vedetă a unui talk-show foarte popular în Norvegia este descoperită asasinată în locuinţa ei, cu limba tăiată şi despicată, ambalată frumos într-o corolă confecţionată din hârtie. Mesajul este clar: o minciună a costat-o viaţa. Când un al doilea corp feminin, cel al tinerei Vibeke Heinerback, liderul unui partid de extremă dreapta, este găsit crucificat pe peretele propriei camere, inspectorul Yngvar Stubø este însărcinat cu ancheta. Un roman poliţist palpitant. Traducere de Liliana Urian.

Herta Muller
Călătorie într-un picior
Editura Humanitas fiction

Romanul a apărut în 1989 şi este primul pe care scriitoarea germană de origine română
l-a publicat după plecarea din România. Eroina este o tânără care părăseşte o ţară aflată în plină dictatură, dar rămâne străină şi în ţara de adopţie. O carte despre singurătate şi alienare, cu descreiri dure, un limbaj rece, dar, au insistat criticii, poetic şi strălucit, "fără a încerca prin aceasta o evadare". "O carte superbă" (The New York Times Book Review). Traducere din germană de Corina Bernic

Fabiola Stoi
Călătorie la Louisville
Editura Vremea

Un volum de debut, cu douasprezece povestiri scrise în tehnici variate: naratiunea la persoana intai (in care povestitorul este o tanara fata, o tanara mama sau un agent de vanzari), precum si povestiri la persoana a treia, un monolog adresat in mediul universitar, pagini de jurnal, o povestire epistolara sub forma catorva scrisori trimise de pe front. Personajele acestor povestiri sunt diverse, evocand figurile realitatii cotidiene ale fiecaruia dintre noi si situatiile inedite pe care multi le traim in aceasta epoca in care comunicatia, viteza si tehnologia sunt cuvintele de ordine.

Veronica Balaj
Pirueta pe catalige
Piruett golyalabakon
Poeme - Versek
Editura Amon, Budapesta

Realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune la Timişoara, Veronica Balaj este autoare a peste 20 de volume - proză scurtă, romane, interviuri, poeme. Multe dintre ele, la fel ca acesta, au apărut la edituri din străinătate, în ediţii bilingve (Bruxelles, Neuchatel, Viena, Roma sau Montreal). Iată o mostră de poem, Cântec de venire-plecare: "ude leoarcă,/ regnurile/ germinate în mine/ mucegăiesc/ la malul oceanului/ aştept/ pasărea cu aripi uriaşe/ poate albastre, poate rugii-scânteietoare/ sau fără culoare/ doar pasărea contează/ femeile din preajmă/ îşi joacă faţa/ în undele schimbătoare/ se strigă pe nume/ râd fără noimă/ c-adică/ nu le este frică/ în aventura plecării/ de partea cealaltă a apei/ cu noapte şi gemete/ îngroşată acolo,/ pasărea va cânta/ valsul regăsirii/ cu cei care/ ne-aşteaptă prinşi/ într-un cerc frânt/ fac legământ/ să nu mă disipez/ mucegăită/ în îmbrţişarea dorită." Traducere în limba maghiară de Julia Schiff. Revizuire de Gaal Aron.


Livia Nemţeanu-Chiriacescu
Crucea Cavalerilor de Malta
Nuvele
Editura Paralela 45

Memorialist cu deosebire, Livia Nemţeanu-Chiriacescu, diplomată în drept şi istorie, a rămas în Canada împreună cu soţul ei în 1987. Acolo a înfiinţat mai multe reviste în limba romană şi a publicat mai multe volume de nuvele şi note de călătorie. Şi această carte este un asemenea amestec, o îmbinare de nuvele şi jurnal de călătorie: Căpitanul din Sicilia, Empedocle şi George, Un sejur la Palermo, Indochina, Dulce Vietnam, Crucea Cavalerilor de Malta, De ce Israel?, Perlele din Singapore, Patagonia, Jamaica. Volumul cuprinde şi o bogată iconografie, precum şi scurte note bibliografice.

Arthur Silvestri
Revolta fondului neconsumat
Cazul Zaharia Stancu
Editura Carpathia

"Cand am început să cercetez poezia lui Zaharia Stancu venind, ca şi alţii, dinspre romane, am simţit că e necesară, spre a o înţelege mai bine, o clasificare de semnificaţie estetică şi substanţială. (...) Ceea ce a rezultat e o coelcţie de producţii cu precădere scurte, arătand un poet nu al graţiosului, ci al esenţialului sufletesc, creând izbucniri iuţi şi complete." Cartea a fost scrisă în anii optzeci, dar a fost publicată abia în 2005. Volum îngrijit de Mariana Brăescu-Silvestri. Ediţia a doua.