Guvernul britanic face cele mai drastice reduceri de cheltuieli de după cel de-al doilea război mondial

Autor: Gabriel Razi 21.10.2010

Guvernul Conservator aflat la conducerea Marii Britanii a lansat o nouă politică de austeritate prin care cheltuielile guvernamentale urmează să fie reduse cu 81 de miliarde de lire sterline (92 mld. euro) în următorii patru ani, scrie Financial Times. Măsurile sunt necesare pentru a reduce deficitul bugetar ce se ridică la 155 de miliarde de lire sterline (176 mld. euro). Acestea sunt cele mai dure măsuri luate de guvern după cel de-al doilea război mondial.

Ministrul de finanţe George Osborne a declarat că acest pas este inevitabil pentru a putea înde­părta ţara de "marginea pră­pas­tiei". Oficialul a subliniat că vor fi operate reduceri drastice ale cheltuielilor în următorii patru ani. Măsurile includ reducerea cu 7,8 miliarde de euro a bugetului destinat asistenţei sociale şi eliminarea a 490.000 de angajaţi din sectorul public.

Osborne a adăugat că disponibilizările nu pot fi evitate, dar că guvernul va face tot posibilul pentru a proteja bugetul educaţiei şi al sănătăţii.
Ministerul de Externe va fi nevoit să elibereze din funcţie sute de diplomaţi din centrala londoneză şi va renunţa la finanţarea BBC World Service.
Serviciul Internaţional al BBC va fi finanţat în continuare de către "compania-mamă", care, la rândul ei, va opera reduceri de 382 de milioane de euro.
Autorităţile locale vor suferi puternic în urma noului pachet de reforme, acestea fiind nevoite să renunţe la aproape 30% din buget.

Ministerul de Interne ur­mează să renunţe la 24% din fon­durile ce îi erau alocate, alături de o reducere de 16% a bugetului Poliţiei. Ministerul Apărării a fost privat de doar 8% din sumele destinate, dar va fi nevoit să îşi reducă contingentele cu 42.000 până în anul 2015.
Cercetarea, domeniu ce în­ghite 4,6 miliarde de euro, şi aju­toarele internaţionale, ce to­talizează 0,7% din PIB, vor fi protejate de valul reducerilor de costuri.
În prezent, sectorul bancar din Marea Britanie este supus unui program prelungit de presiune fiscală printr-un set de taxe speciale. Sistemul, introdus de administraţia laburistă, a generat 2,25 mld. euro anul trecut. Actualii guvernanţi consideră că ar fi mai binesă se revină la impunerea unei taxe pe profit pentru sectorul bancar. Reformele anticriză speră să reuşească creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani, începând cu anul 2020.