Petrom pierde 100 mil. € în Kazahstan

Autor: Roxana Petrescu 21.10.2010

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, înregistrează rezultate dezamăgitoare în Kazahstan, ceea ce a dus la o reevaluare în minus a activelor respective cu circa 100 de milioane de euro. Această sumă se va tăia din profitul net al companiei din al treilea trimestru.
"Performanţa din Strasshof (Austria) şi cea a activităţilor Petrom din Kazahstan sunt sub aşteptările noastre", se arată într-un raport al OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Analiştii spun însă că nici insuccesul din Kazahstan nu contează, nici recenta retragere din Rusia şi nici cele 100 de milioane de euro nu reprezintă o sumă atât de mare, rezultatele Petrom urmând să fie foarte bune şi în al treilea trimestru al anului după ce în primul semestru câştigul companiei a fost de peste 4 ori mai mare faţă de 2009.
"Nu are nicio importanţă. Că va fi o creştere sau nu în Kazahstan chiar nu contează. Ceea ce contează în România sunt preţul petrolului, evoluţia dolarului şi poate pierderile pe care le vor înregistra din nou pe rafi­nare. Astea-s lucrurile care contează la Petrom", spune Daniela Mândru, senior financial analyst în cadrul Alpha Bank România.