Metalele rare pun China în avantaj în relaţie cu întreaga lume

Autor: Catalina Apostoiu 24.10.2010

Japonia, a doua cea mai mare piaţă a metalelor rare după China, ar putea întâmpina în scurt timp probleme legate de aprovizionarea cu o pudră abrazivă vitală pentru industria sa de electronice, iar acestea ar putea persista chiar dacă ţara va evita un embargo impus de China asupra principalului component, un metal numit ceriu, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Chiar înainte de ultimul conflict diplomatic pe care Japonia l-a avut cu China, care produce 97% din metalele rare din lume, temerile legate de capacitatea Chinei de a crea probleme în ceea ce priveşte furnizarea acestor metale la nivel mondial se aflau în creştere, în condiţiile în care ţara şi-a redus livrările pentru anumite metale exotice.
Reducerile se aplică încă şi există şanse ca altele să fie introduse anul viitor, a declarat Toshio Nagayama, director al AGC Seimi Chemicals din Chigasaki, în apropiere de Tokio.
Însă chiar şi în lipsa unor noi întreruperi în livrări, producătorii de televizoare cu ecran plat şi de hard disk-uri în special s-ar putea con­frun­ta cu o criză de astfel de componente chiar înce­pând de luna viioare, pe lângă creşterea puternică a pre­ţurilor.

Această perspectivă îngri­jorează firmele japo­neze, care preiau 56% din exporturile de metale rare ale Chinei.
China a instituit cote la export pentru numai 30.258 tone de ceriu până la sfârşitul lunii iulie, în scă­dere cu 40% faţă de anul trecut, spunând că acesta este un pas necesar pentru protejarea me­diu­lui ţării.

Acţiunile Chinei îi conferă acesteia un avantaj în atragerea de companii din domeniul tehnologic avide de rezervele sale de metale rare. Speriaţi că stocurile li se vor epuiza, clienţii cer de cinci ori mai mult, iar preţurile au crescut puternic, spune Nagayama.
Japonia spune că ceriul costă până la 80 de dolari pe kg, o creştere de 16 ori în mai puţin de un deceniu. AGC Seimi promite clienţilor existenţi livrări regulate la un preţ mai mare şi respinge noii clienţi. Orice scădere de producţie generată de criza de ceriu va afecta atât Statele Unite, cât şi Europa.
Alternativele includ reciclarea, viabilă pe fondul creşterii preţurilor, şi sursele de ceriu din afara Chinei, spun oficialii firmelor japoneze.
În pofida numelui său, depozitele de ceriu nu sunt reduse. Există o mină în Sillamae, Estonia, şi o alta în Mountain Pass, California. Altele sunt avute în vedere în Vietnam, Kazahstan, India şi chiar Mongolia.
Problema însă nu este descoperirea depozitelor, ci deţinerea de echipament pentru extragerea metalelor, spune Joji Sakurai, director al Mitsubishi Corporation Unimetals, divizie a Mitsubishi Corp.

Care sunt metalele rare?
Lantan, ceriu, praseodim, neodim, promeţiu, samarium, europium, gadolinium, terbium, disprosiu, holmiu, erbium, tuliu, iterbiu, luteţiu, scandium, itriu.
La ce sunt folosite?
Baterii reîncărcabile pentru maşini electrice şi hibride, magneţi pentru motoarele maşinilor electrice, computere, DVD playere, turbine eoliene, catalizatori în automobile şi rafinării petroliere, monitoare de computere, lasere, arme.