FMI aşteaptă decizia lui Băsescu privind TVA şi neimpozitarea pensiilor

Autori: Claudia Medrega , Marius Radu - Mediafax 24.10.2010

Experţii FMI şi ai Comisiei Europene continuă în această săptămână discuţiile cu autorităţile române şi speră că până la data în­cheierii evaluării în România pre­şe­din­tele Traian Băsescu va găsi o rezolvare pentru a nu se aplica decizia Par­lamentului de reducere a TVA la 5% pentru alimentele de bază şi de neim­pozitare a pensiilor de sub 2.000 de lei.
Deşi indicatorii macroeconomici pentru trimestrul al treilea "arată bine" în opinia FMI şi evaluarea ar fi trebuit să se încheie, ca de obicei, într-o notă optimistă decizia Parlamentului privind TVA şi pensiile aruncă o umbră de nelinişte asupra negocierilor.
"Am discutat această problemă cu preşedintele Băsescu şi cred că va lua măsuri în această privinţă. (...)Este foarte periculos să începi să modifici sistemul de taxe după ce ai luat nişte măsuri foarte dificile, dar vom discuta toate opţiunile", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, după o întâlnire cu mai mulţi reprezentanţi ai patronatelor.
Legile votate în Parlament prin care a fost redusă TVA la alimentele de bază, iar pensiile sub 2.000 lei vor fi neimpozitate urmează să fie transmise preşedintelui pentru promulgare.

Deficitul bugetar, nemodificat
Reprezentanţii patronatelor au intrat la discuţiile cu Fondul cu propuneri de majorare a deficitului bugetar şi de dimi­nuare a contribuţiilor sociale, însă şeful misiunii FMI în România a declarat că ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, stabilită la 4,4% din PIB, nu va fi mo­di­ficată. PIB-ul este estimat pentru anul viitor la 544,4 mld. lei (129, 3 mld. euro), deficitul agreat fiind de 24 mld. lei (5,7 mld. euro).
"Din discuţiile preliminare cifrele pentru trimestrul al treilea arată bine. Ţinta de deficit bugetar a fost atinsă, în anumite limite, şi suntem optimişti în legătură cu ceea ce a mai rămas din acest an. Ţinta de deficit pentru 2011nu va fi modificată", a spus Franks.
Indicatorii macroeconomici privind România pe care s-a bazat FMI în 2009 şi 2010 au fost depăşiţi de realitate, existând semne de întrebare şi asupra indicatorilor prognozaţi pentru anul viitor. Fondul se aşteaptă la o creştere economică de 1,5% în 2011, însă oamenii de afaceri sunt sceptici.
Principala problemă a României este dificultatea găsirii finanţărilor pentru deficitul bugetar. Sumele atrase lunar de Trezorerie de pe piaţa internă au fost în general la jumătate faţă de volumele planificate, în condiţiile în care din vară Trezoreria a impus un plafon de 7% pe an pentru randamentul plătit la emisiunile de titluri, indiferent de scadenţă.
Autorităţile intenţionează să facă anul viitor un nou acord cu FMI, de tip preventiv, aranjamentul urmând să includă o linie de credit care va fi pusă la dispoziţia României doar în cazul unor şocuri externe.