Finanţele împrumută 460 mil. lei pe un an la un randament de 7%

Autor: Ciprian Valentin Botea 25.10.2010

Ministerul de Finanţe a împrumutat ieri 460,5 milioane de lei de la bănci prin vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa în octombrie 2011, plătind un randament de 7% pe an. Valoarea iniţială a emisiunii de titluri de stat fusese stabilită la un miliard de lei.

Volumul total al cererii din partea băncilor s-a ridicat la 1,24 miliarde de lei, dar au fost respinse ofertele care solicitau randamente mai mari de 7% pe an, Finanţele continuând să apere acest plafon stabilit încă din primăvară, deşi au acceptat ocazional să plătească randamente de 7,1% pentru a atrage fonduri pe termen mai lung.

Ultima licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerie avusese loc pe 18 octombrie, când au fost atraşi de pe piaţă 1,15 miliarde de lei, la un randament de 7% pe an, uşor peste valoarea programată de un miliard de lei. Săptămâna trecută, Finanţele au reuşit să vândă şi obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani în valoare de 200 de milioane de lei, la un randament de 7% pe an, reprezentând două treimi din suma propusă iniţial.

Bancherii au solicitat constant în ultimele luni randamente mai mari la vânzarea de titluri de stat, în condiţiile în care pe randamentele de pe piaţa secundară depăşesc pragul de 7% pe an.

Ministerul de Finanţe a menţinut însă pragul de 7%, argumentând că piaţa secundară nu poate reprezenta un indicator pentru costul la care se împrumută statul datorită volumului scăzut al tranzacţiilor derulate pe această piaţă.

Analiştii spun că presiunea în direcţia creşterii randamentelor plătite la vânzarea de titluri de stat ar putea scădea în perioada următoare, în contextul în care se vehiculează că România va încheia un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care va implica şi finanţare de la Comisia Europeană. Banii de la Comisie ar urma astfel să reducă necesarul de finanţare al statului de pe piaţa internă.

În ultimele luni, statul a împrumutat de cele mai multe ori sume sub valoarea programată sau a respins în totalitate ofertele băncilor considerând prea mari randamentele solicite de acestea. De exemplu, Finanţele au vândut în septembrie titluri de 2,16 miliarde de lei, reprezentând jumătate din suma propusă iniţial.

Suma atrasă de la bănci de la începutul acestei luni este însă semnificativ mai mare, de aproximativ 3,1 miliarde de lei, chiar dacă într-una dintre cele cinci licitaţii organizate au fost refuzate toate ofertele băncilor. Valoarea programată a licitaţiilor organizate în luna septembrie este de aproximativ 4,6 miliarde de lei. De la începutul acestui an, statul a împrumutat 29 de miliarde de lei de la bănci.