1 la 0 pentru Templeton în prima confruntare directă cu statul: Romgaz scapă de donaţia de 400 mil. lei la buget

Autor: Roxana Pricop 26.10.2010

Într-un comunicat emis ieri, oficialii Franklin Templeton au confirmat faptul că donaţia în valoare de 400 mil. lei a fost retrasă de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz care a avut loc pe 18 octombrie. Ministerul Economiei este principalul acţionar al producătorului de gaze, cu o participaţie de 85% din capital, în timp ce Fondul Proprietatea, recent intrat în administrarea companiei americane Franklin Templeton, deţine restul de 15% din capital.

"Vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape şi ne vom strădui să construim un dialog cu părţile implicate pentru a ne asigura că viitoarele propuneri pe acest subiect vor fi cu adevărat în interesul Romgaz şi că nu vor prejudicia acţionarii, precum Fondul Proprietatea", au declarat oficialii Franklin Templeton.

Cu o zi înaintea derulării AGA la Romgaz, pe 17 octombrie, Franklin Templeton şi-a manifestat public dezacordul faţă de transferul a 400 mil. lei din conturile Romgaz la bugetul de stat sub formă de donaţie.

Mark Mobius, preşedintele Templeton Asset Management, susţinea atunci că "Suntem în mod natural dezamăgiţi. Repetăm că ne opunem cu tărie propunerii Guvernului de a obţine de la Romgaz o donaţie pentru a acoperi deficitul bugetar. Făcând astfel, va fi în detrimentul reputaţiei României, se va crea un precedent negativ, înrăutăţind percepţia investitorilor străini în legătură cu siguranţa de a face afaceri în România şi va fi afectată negativ posibilitatea ca Romgaz să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti anul viitor". El a mai argumentat că propunerea Guvernului creează o breşă în principiile de bază ale pieţei libere, acţionează împotriva Legii societăţilor comerciale din România şi împotriva Constituţiei României.

Un critic dur al ordonanţei prin care statul obligă Romgaz să doneze bani la buget, iniţiată de Sebastian Vlădescu, a fost Ionuţ Popescu, fostul director general al Fondului Proprietatea. El a calificat această decizie drept "cea mai mare tâmpenie economică a tuturor timpurilor", această prevedere "putând da peste cap toată economia, pentru că transformă toate firmele în ONG-uri".

În luna august, la prima rectificare bugetară din acest an, Guvernul a decis că Electrica şi Romgaz vor dona la buget câte 400 de milioane de lei, iar Loteria Română va transfera 74 mil. lei din profitul anilor precedenţi şi vânzări de active, măsura fiind aprobată prin ordonanţă de urgenţă.

Producătorul de gaze Romgaz este una dintre cele mai valoroase companii din portofoliul statului, având în 2009 afaceri de 3,19 mld. lei (753 mil. euro) şi un profit net de 572 mil. lei (135 mil. euro). Compania avea la sfârşitul anului trecut lichidităţi de 1,16 mld. lei (273 mil. euro). Ministerul Economiei a început demersurile pentru listarea unui pachet de 15% din Romgaz prin ofertă publică iniţială, operaţiune programată pentru anul viitor.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul a primit participaţia de 15% din capitalul Romgaz în urmă cu trei ani, în scopul compensării foştilor proprietari.

Tot de la statul român, Fondul a mai primit dreptul de a încasa creanţele din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist. Guvernul pregăteşte încă o ordonanţă de urgenţă prin care prin care sumele provenite din recuperarea unor creanţe din activitatea de comerţ exterior din perioada regimului comunist să fie virate la bugetul de stat şi nu la capitalul Fondului. Pentru acest an şi următorii patru, statul se aşteaptă să recupereze în total 889 mil. lei (212 mil. euro).