Veniturile bugetare au continuat să crească, dar lent

Autor: Claudia Medrega 26.10.2010

Veniturile bugetare au continuat ascensiunea în septembrie, însă ritmul de creştere a încetinit la 9%, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, la jumătate faţă de creşterea înregistrată în luna precedentă.

În septembrie veniturile bugetare au totalizat 14,1 mld. lei, iar sumele colectate din TVA au ajuns la 3,9 mld. lei, în urcare cu 27,9% pe seama majorării cotei de impozitare cu cinci puncte procentuale. Şi la încasările din TVA, cea mai importantă resursă a bugetului de stat, ritmul s-a temperat după o creştere de 46,9% înregistrată în august comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut.

După primele nouă luni ale anului încasările bugetare totale au ajuns la 120,4 mld. lei, în urcare cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

Pe partea de cheltuieli, şomajul a continuat să preseze bugetul, adăugându-se şi arieratele plătite către sectorul farma.

Cheltuielile bugetului consolidat au ajuns după nouă luni la 143,7 mld. lei, în creştere cu 1,5% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj, precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale şi furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, potrivit Ministerului Finanţelor.

Cheltuielile de personal s-au redus cu 6,4% la nivelul bugetului consolidat, singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat (Ă1,1%). Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 1,3%, în timp ce creşterea cheltuielilor cu dobânzile a fost de 21%, ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora.

În septembrie, cheltuielile bugetare au înregistrat o creştere de 3,3% faţă de aceeaşi lună din 2009, la 16,5 mld. lei.

Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 23,3 mld lei, reprezentând 4,56% din PIB, cu aproape 5 mld. lei sub ţinta negociată cu FMI, de 28,2 mld. lei.