Contabilii, sancţionaţi de Concurenţă cu cea mai mare amendă. Urmează notarii?

Autor: Claudia Medrega 26.10.2010

Consiliul Concurenţei a luat în vizor contabilii, sancţionând CECCAR cu cea mai mare amendă dată unei asociaţii, de 4,05 mil. lei (0,95 mil euro), pentru fixarea tarifelor practicate, după amenzile date pe parcursul anului pe piaţa bancară şi a pensiilor private.



"Este o sancţiune mare. Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei - 9,2% din veniturile CECCAR în anul 2009 - şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii. Acest fapt se datorează gravităţii faptei, care este similară unui cartel, duratei ridicate - 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuarea încălcării legii după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelor Consiliului Concurenţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Până la închiderea ediţiei, oficialii CECCAR nu au putut fi contactaţi.

În toamna anului trecut, Consiliul Concurenţei a atacat dur, pentru prima dată, şi casta notarilor. Acum preşedintele Consiliului spune că "lucrurile sunt mai complicate", situaţia ajungând la nivel de "negociere". "Notarii au o lege prin care pun tarife. CECCAR a făcut de capul lui. Legea Consiliului Concurenţei bate regulamentul CECCAR. Dar legea Consiliului nu bate legea notarilor. Nu avem forţă de a impune, ci de a negocia. Notarii au redus tarifele pentru persoane fizice foarte puternic la ipoteci şi extrem de puternic la reipotecare."

La începutul acestui an, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) avea 33.908 membri, dintre care 20.880 experţi contabili, 6.723 contabili autorizaţi si 6.305 societăţi de profil.

Chiriţoiu, fost consilier prezidenţial, a explicat că aproximativ 70% dintre membrii asociaţiei au încercat să aplice tarifele minime, "victimele" fiind companiile mici şi medii. "Nu a fost nicio plângere. A fost o autosesizare a Consiliului Concurenţei. Este important ca şi victimele să se plângă."

Consiliul Concurenţei a impus CECCAR să înceteze practica anticoncurenţială şi să abroge Regulamentul în termen de trei luni de la comunicarea oficială a deciziei.

În cazul nerespectării deciziei Consiliului Concurenţei, CECCAR riscă o amendă suplimentară de până la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sancţionării.

În baza estimărilor interne ale Consiliului Concurenţei a rezultat că în urma eliminării acestei practici anticoncurenţiale, mediul de afaceri (consumatorii de servicii contabile) va beneficia de o economie de costuri anuală situată între 70 de milioane de lei şi 200 de milioane de lei.

Această economie a fost estimată ca fiind diferenţa dintre tarifele plătite ca urmare a Regulamentului şi cele care ar fi existat dacă ar fi funcţionat concurenţa prin preţ.

Investigaţia a fost declanşată de Consiliul Concurenţei în 2009 şi a evidenţiat faptul că CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din anul 2001, chiar dacă în 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenţă să nu adopte un astfel de act.

În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a fi aplicate de toţi membrii săi, în 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor.

Cine mai e sub lupa Concurenţei

Cele mai importante investigaţii pe pieţe mari aflate în derulare în acest moment sunt în sectoarele farmaceutic, bancar, retail alimentar şi energie. Concurenţa are deschise patru investigaţii mari pe piaţa distribuţiei en gros de medicamente, în timp ce în sectorul comerţului alimentar ancheta vizează patru reţele de magazine la care există suspiciuni de abuz de poziţie dominantă în relaţiile cu furnizorii lor. Prima anchetă derulată de Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, declanşată pe fondul suspiciunilor privind o posibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară în timpul turbulenţelor din octombrie 2008, a adus deja două amenzi mari pentru BRD şi Raiffeisen.