ING: Un euro de 5 lei ar ajuta exporturile, dar nu şi economia

Autor: Liviu Chiru 27.10.2010

Exporturile ar urca cu 4% dacă euro ar urca la 5 lei şi ar rămâne acolo, însă efectul asupra creşterii economice este incert, spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

"O depreciere permanentă cu 10% a leului - ceea ce ar echivala cu un curs de 5 lei pentru un euro, fără o revenire ulterioară - ar urca exporturile cu 4% şi ar adăuga un punct procentual la creşterea Produsului Intern Brut. Deprecierea leului ar putea avea însă un impact negativ asupra altor variabile, cum este consumul privat, astfel că în loc de sprijinirea economiei, ar putea să conducă la o contracţie", consideră Chideşciuc.

Pe primele opt luni ale anului exporturile au totalizat 29,3 miliarde de euro, în creştere cu 25%, în euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Chideşciuc notează că România a avut în perioada de criză cea mai rapidă creştere a exporturilor dintre ţările din regiune, deşi deprecierea leului nu a fost cea mai puternică.
"Deprecierea monedei poate explica diferenţele dintre performanţele unor ţări faţă de altele. Dar performanţa mult mai bună a României (din perspectiva exporturilor - n. red.) are alte explicaţii, una fiind forţa de muncă ieftină care i-a permis să producă maşini ieftine", apreciază economistul ING.