FMI cere băncilor să se exprime în privinţa efectelor OUG50/2010 asupra veniturilor

Autor: Alexandra Chelu 27.10.2010

Fondul Monetar Internaţional a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare bancă va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, au declarat pentru Mediafax Business surse oficiale.

FMI a cerut două situaţii distincte, prima vizând impactul alinierii comisioanelor practicate la cele prevăzute de OUG 50, care cuprinde valuta de acordare, volumul creditelor în sold la 30 iunie afectat de eliminarea comisioanelor, ponderea acestor credite în total împrumuturi pentru populaţie, nivelul comisioanelor eliminate, maturitatea medie a creditelor în cauză, potenţialele venituri nerealizate în semestrul al doilea din acest an şi potenţialele venituri nerealizate până la maturitate.

Cea de-a doua situaţie priveşte impactul înlocuirii dobânzilor interne cu indici de referinţă şi al menţinerii neschimbate a marjei fixe, conform OUG 50. Acest tabel cuprinde valuta de acordare, valoarea creditelor în sold la 30 iunie pentru care s-ar impune ajustări, ponderea acestor împrumuturi în total portofoliu de credite pentru populaţie, spread-ul nerealizat, maturitatea medie reziduală a creditelor de această natură, potenţialele venituri nerealizate în semestrul al doilea din 2010 şi potenţialele venituri nerealizate până la maturitatea creditelor. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.