Isărescu: Reducerea TVA ca o soluţie de ieşire din criză, dovadă a incoerenţei

Autor: Mediafax 27.10.2010

Prima de risc a României, reflectată de CDS-ul cu 300 de puncte de bază peste cel al ţărilor europene performante, reflectă incoerenţa politicilor economice şi a mesajului transmis în exterior, pentru că fundamentele nu justifică ecartul, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

"CDS în România reflectă o coerenţă scăzută, ca să nu zic altfel, dacă nu în politici, măcar în mesajul pe care-l transmitem în exterior. Plătim cu toţii şi căutăm vinovaţi în alte locuri decât ar trebui (..) Cum putem să vorbim de coerenţă dacă discursul public vorbeşte acum de reducerea TVA ca o soluţie de ieşire din criză. Suntem total incoerenţi dacă după trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a spus Isărescu, la seminarul "România, încotro? Cum să redăm încrederea?

Guvernatorul BNR a continuat arătând că România a fost obligată să crească TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrânge deficitul bugetar, iar această măsură a afectat semnificativ conduita politicii monetare.

"Prin forţa lucrurilor, ţara asta a trebuit să majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a înterupt nouă, BNR, un întreg ciclu de reducere a dobânzii şi nu este o chestie de joacă, să ai o anumită ţinută în politica monetară şi să fii întrerupt brutal, şi chiar să existe riscul întoarcerii", a afirmat Isărescu. Citiţi mai multe despre declaraţiile guvernatorului BNR pe www.mediafax.ro.