Miliardarul Mittal dă drumul la investiţii de 43 de milioane de euro în 2011 la Hunedoara

Autor: Adrian Ionut Cojocar 27.10.2010

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), controlat de miliardarul Lakshmi Mittal, a semnat recent un contract cu firmele Lagun Artea din Spania şi Ansaldo din Italia pentru construirea unei linii noi de laminare, investiţie care se ridică la 43 mil. euro.

Investiţia este una dintre cele mai importante derulate de liderul la nivel mondial în producţia de oţel în ultimii ani la combinatele româneşti deţinute de grup.

Lucrările sunt programate să fie demarate începând cu luna august a anului viitor şi se vor finaliza în termen de circa trei luni de la începerea lor, la sfârşitul lunii noiembrie.

"În ciuda situaţiei economice dificile, continuăm programul de modernizare, pentru a fi mai competitivi şi pentru a îmbunătăţi calitatea produselor", spune Remus Păţan, directorul general al ArcelorMittal Hunedoara.

Noua linie de producţie, cu o capacitate de 400.000 de tone anual, va permite în plus realizarea de profiluri laminate de tipul Euro.

"Atunci când investiţia va fi încheiată, compania va produce profiluri semirotunde, materie primă pentru ArcelorMittal Tubular Products Roman, făcând ca ţinta ArcelorMittal Hunedoara să fie o creştere anuală a capacităţii de producţie de oţel la 700.000 tone", au precizat reprezentanţii companiei.

ArcelorMittal mai deţine în România trei combinate, la Galaţi, Roman şi Iaşi, respectiv operatorul portuar Romportmet Galaţi şi compania ArcelorMittal Construction România.

Investiţiile vin în contextul în care anul trecut compania a înregistrat o pierdere record, de 138,8 mil. lei care a făcut ca valoarea contabilă să scadă la mai puţin de jumătate din capitalul social al firmei.

În vederea realizării investiţiilor programate pentru anul viitor, acţionarii companiei au decis să majoreze capitalul social al ArcelorMittal Hunedoara cu suma de aproape 400 de milioane de lei (93 de milioane de euro).

ArcelorMittal deţine 87,9% din acţiunile companiei, iar SIF Banat-Crişana are o participaţie de 10% din capital.