MCSI: Strategia privind trecerea la TV digitală va fi finalizată în următoarele două luni

Autor: Dumitrache Adrian 27.10.2010

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) va prezenta în următoarele două-trei luni o nouă strategie de trecere la televiziunea digitală, care se va sincroniza şi cu deciziile Consiliului Uniunii Europene în acest domeniu, a declarat ieri ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme. "Există în minister un departament care se ocupă de întocmirea acestei strategii", a declarat Vreme.

Întrebat despre modul cum va proceda MCSI în privinţa alocării unei licenţe către o entitate controlată de stat, Vreme a spus că sunt analizate "plusurile şi minusurile" mai multor variante. "Există posibilitatea ca Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) sau Societatea Română de Televiziune să primească spre utilizare o astfel de licenţă TV", a spus ministrul.

Anterior, Vreme a declarat că MCSI intenţionează să acorde unei entităţi controlate de stat una din cele două licenţe de televiziune digitală, care va fi operată de SNR. "Fără o licenţă de televiziune digitală, SNR va avea mari probleme în viitor. Practic, cu ajutorul viitoarei licenţe pe care o va opera, societatea nu va mai fi obligată să dea afară din personal, cel puţin în următorii doi-trei ani, în condiţiile în care aproape 750 de salariaţi ar trebui disponibilizaţi", a spus Vreme săptămâna trecută. Executivul a decis în luna august să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori. În urma deciziei de amânare, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a fost nevoită să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală şi a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini achitate în cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini au fost cumpărate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.