Creditul în lei rămâne mai scump ca înainte de criza din 2008

Autor: Liviu Chiru 27.10.2010

Dobânzile pe care clienţii le plătesc la creditele în lei în derulare rămân mai mari în prezent decât înainte ca discuţiile privind criza mondială să ajungă în România, deşi BNR a coborât dobânda de politică monetară la un minim istoric.

Faţă de începutul anului 2008, dobânda BNR este acum cu aproape două puncte procentuale mai jos, la 6,25% pe an, însă dobânda la creditele de consum este cu aproape un punct procentual mai mare.

La creditele pentru consum, cu durata între unu şi cinci ani, dobânda medie era de 16% în luna august, faţă de 15,4% în ianuarie 2008, potrivit datelor BNR. Costul acestor finanţări a scăzut uşor faţă de vârful atins în primăvara lui 2009, la aproape 20% pe an, însă rămâne peste nivelul de la începutul anului 2008, de circa 15% pe an.

"Dobânda încorporează un risc mai mare al debitorilor, mai ales la creditele de consum. Aceasta este categoria cea mai riscantă, cu rata cea mai mare a restanţelor. Ţn acelaşi timp pe fondul scăderii volumelor creditelor de consum, băncile au mărit costul acestora pentru a-şi menţine rentabilitatea capitalurilor", comentează Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. BNR nu publică detaliat date privind calitatea portofoliilor de credite în funcţie de utilizare. Totuşi, în cadrul creditului pentru populaţie, finanţările în lei înregistrează cea mai mare rată a restanţelor, de circa 7,4% (ponderea ratelor neplătite la timp în totalul sumelor datorate), faţă de 3,5% în cazul finanţărilor în valută.

În mod tradiţional, leul a fost preferat pentru creditele de consum, pe perioade mai scurte, în timp ce creditele pe termen mai lung - garantate cu ipotecă - au fost contractate în euro, datorită diferenţialului de dobândă.

"În 2008 băncile aveau lichidităţi, riscul era mai mic, finanţarea era mai predictabilă, chiar şi pe termene lungi. În contextul crizei internaţionale şi al evoluţiilor de pe pieţele financiare locale, predictabilitatea a devenit o problemă, iar asta are o contribuţie majoră în cadrul costului creditului", mai spune Constantinescu.

Analistul de la Credit Europe notează că abia recent dobânda BNR a coborât semnificativ, iar nivelul de lichidităţi de pe piaţa monetară a revenit la niveluri confortabile, astfel că modificările în costul creditelor pentru consumatori se vor vedea mai târziu.

Bancherii admit că urmăresc acel al costului care să le permită să obţină venituri cât mai mari, pentru a acoperi cheltuielile cu provizioanele, fără însă să trimită în mod artificial în incapacitate de plată clienţi buni.