Adrian Băicuşi lasă Transelectrica pe minus

Autor: Roxana Petrescu 27.10.2010

După un mandat mai scurt de doi ani de zile, Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica, pleacă de la conducerea firmei, înlocuitorul său urmând să fie Stelian Gal, fost şef al Transelectrica.

Băicuşi a fost adus la conducerea transportatorului naţional de energie de către fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, anterior preluării acestei funcţii fiind director general al Siemens România. Pasul făcut la acea vreme a fost surprinzător, nefiind un lucru comun trecerea managerilor din privat la domeniul de stat. La Siemens de exemplu, Băicuşi avea un venit salarial lunar de peste 20.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere, în timp ce la Transelectrica salariul i-a fost plafonat la nivelul de 1.600 de euro.

Rezultatele companiei la finalul mandatului său nu sunt însă foarte bune, Transelectrica raportând pierderi de 14 mil. euro în primul semestru faţă de un profit de peste 2 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Principala problemă a Transelectrica rămâne nivelul ridicat al împrumuturilor în valută, care a determinat pierderi financiare mari.

"La pierderile financiare pe care le au nu-i mai împrumută nimeni, pentru cel puţin un an, iar ei au nevoie de bani mulţi pentru investiţiile necesare în reţea", spun surse din piaţa energiei.