FMI ia în calcul pentru 2011 un al treilea an de scădere economică

Autori: Sorin Pâslaru , Razvan Voican 27.10.2010

România riscă să nu se poată desprinde cu adevarăt din criză decât în 2012. Pe ce venituri va fi construit bugetul?



FMI ia în calcul riscul ca 2011 să fie al treilea an consecutiv de recesiune pentru economia României, acceptând în calculele sale pentru prima dată posibilitatea ca evoluţia PIB să fie de -1%, afirmă surse participante la discuţiile din aceste zile cu misiunea Fondului aflată la Bucureşti pentru "desenarea" proiectului de buget pe anul viitor.

"Pot să vă spun ca noutate că FMI ia în calcul un scenariu negativ de -1%, pe o plajă de la -1% până la Ă1%, după ce până acum vorbeau numai de creştere economică pentru anul următor", au spus sursele citate pentru ZF.

La nivel oficial, FMI avansează o prognoză de creştere economică de 1,5% pentru anul viitor, însă de la începutul acordului stand-by din primăvara lui 2009 prognozele oficiale ale instituţiei s-au dovedit în mod constant "în urma realităţii", fiind ajustate negativ de la un trimestru la altul.

Pe de altă parte, surse oficiale afirmă că premierul Emil Boc respinge ca ipoteză de lucru un scenariu de recesiune şi pentru 2011, cerând un buget construit pe creştere economică, chiar şi una modestă.

Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor până în septembrie, estimează că România are şanse de 50% ca economia "să se târască" anul viitor la graniţa dintre recesiune şi creştere, cu o evoluţie posibilă a PIB undeva între -1% şi Ă1%. Mai rău, el crede că există o probabilitate de 25% ca 2011 să aducă o scădere a PIB mai mare de 1% şi acordă aceleaşi şanse unui scenariu cu creştere economică de peste 1%, factorii externi urmând să joace un rol important în fiecare variantă.

"Orice creştere mai mică de 2% ar fi nesemnificativă ca efect, cel puţin pentru refacerea încrederii populaţiei. Cea mai posibilă mi se pare varianta unei stabilizări a economiei, cu o evoluţie a PIB între -1% şi Ă1%, după deciziile de austeritate de anul acesta devenite atât de dure pentru că au fost luate cu mare întârziere. În orice caz, cu siguranţă vom avea nevoie de refacerea bufferului de lichidităţi din Trezorerie pe baza unui nou aranjament cu FMI şi UE care să însemne între 5 şi 10 miliarde de euro", a declarat Vlădescu.

La nivelul analizelor bancare, una dintre cele mai pesimiste prognoze vine de la ING, care vede un minus de 1,8% în 2011, în timp ce BCR, cea mai mare bancă, avansează o creştere de 1,2%. "După implementarea măsurilor severe de consolidare fiscală care au lovit cererea internă, România ar putea să-şi concentreze discuţiile cu FMI pe măsuri care să stimuleze economia în 2011 şi să permită evitarea unui al treilea an de contracţie economică", spune Eugen Şinca, analist al BCR.
Vezi pagina 3