Carrefour a mai făcut rost de 60 mil. euro pentru operaţiunile locale. Retailerii români cad pe capete

Autor: Cristi Moga 28.10.2010

Carrefour România, cel mai mare jucător de pe piaţa hipermar keturilor, cu afaceri de 1,02 mi liarde de euro în 2009, a aprobat semnarea unui contract de împrumut de 60 de milioane de euro de la subsidiara companiei franceze din Olanda, aceasta fiind cea de-a patra infuzie semni ficativă de capital în subsidiara locală din ultimii patru ani.

Potrivit informaţiilor existente, Carrefour România a mai împrumutat în perioada 2006-2009 circa 300 de milioane de euro de la subsi diara grupului din Olanda, astfel că francezii şi-au finanţat expansiunea atât prin credite bancare, cât şi prin împrumuturi intragrup.

Reprezentanţii Carrefour nu au precizat până la închiderea ediţiei care va fi destinaţia banilor accesaţi prin împrumutul de 60 de milioane de euro.

Una dintre variante ar putea fi reluarea procesului de extindere. Carrefour are în prezent cea mai prudentă strategie de dezvoltare pe segmentul de hipermarketuri, având anunţată pentru anul viitor o singură deschidere, în cadrul centrului comercial Colosseum din Bucureşti. Trei dintre competitori, Cora, Auchan şi Kaufland, profită în prezent de scăderea preţurilor la terenuri, dar şi a chiriilor din centre comerciale şi semnează contract după contract pentru câştigarea cotei de piaţă.

Carrefour face parte dintr-un grup cu afaceri de aproape 100 de miliarde de euro în 2009, fapt ce îi permite accesul către surse rapide şi ieftine de finanţare. Pe de altă parte, operatorii locali ai reţelelor PIC, Spar sau Trident au fost nevoiţi în ultimii ani să ceară insolvenţa firmelor pe care le controlau şi să închidă magazinele, pe fondul scăderii vânză rilor şi al gradului ridicat de îndatorare.

Pe piaţa locală Carrefour a înregistrat în primele nouă luni ale anului afaceri de 804 milioane de euro, atât prin reţeaua de hiper marketuri, cât şi prin cele 29 de supermar keturi pe care le opera la sfârşitul lunii septembrie.

Principalii competitori au rămas grupurile străine, precum nemţii de la Real şi Kaufland şi reţelele franceze Cora şi Auchan.