Oltchim a finalizat lucrările de repornire a petrochimiei Arpechim

Ziarul Financiar 28.10.2010

Conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) spune că a reuşit să finalizeze lucrările de revizie şi de reparaţii în vederea repornirii instalaţiilor petrochimiei de la Piteşti pe care le-a preluat la începutul acestui an şi estimează că în circa o lună de zile activitatea va fi reluată.

Costul total al achiziţiei, reviziei şi repornirii întregii petrochimii din Piteşti era estimat de conducerea Oltchim la 120 de milioane de euro.

"Lucrările pentru repornirea petrochimiei Arpechim sunt finalizate. Când o să avem bani şi pentru capital de lucru o să-i dăm drumul. Eu sper ca acest lucru să se întâmple într-o lună de zile, iar undeva în a doua parte a lunii viitoare să pot porni instalaţiile", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

La finele lunii septembrie, acţionarii combinatului au aprobat contractarea unor împrumuturi bancare în valoare de 100 mil. euro, dintre care 40 mil. euro erau destinate lucrărilor de repornire a instalaţiilor de la Piteşti, iar restul pentru capital de lucru necesar punerii în funcţiune integrată a combinatului.

Între timp, principalul acţionar minoritar al Oltchim, grupul german PCC, care deţine o participaţie de 12,15% din capital, a contestat în instanţă decizia luată de acţionari privind contractarea noilor credite pe motiv că împrumuturile erau garantate cu activele petrochimiei Arpechim care fuseseră achiziţionate de companie cu un euro. Reprezentanţii PCC cred că acestea au fost reevaluate artificial la 89,5 mil. euro.

"Noi pornim 100% fabrica de la Piteşti anul acesta indiferent de unde luăm banii pentru capital de lucru şi cu toată opoziţia PCC. Vom lucra tot anul viitor, adică undeva la 11 luni pentru că de obicei perioada iulie-august este una de concedii şi vom avea probabil o lună de revizie", a precizat Roibu.

El estimează că anul viitor afacerile Oltchim s-ar putea ridica la 840-850 mil. euro şi firma ar putea trece pe profit cu un rezultat net de 40 mil. euro.

"Preţurile au fost foarte bune în ultima perioadă şi pentru că au fost multe evenimente care au cauzat o lipsă de marfă pe piaţă. Oricum, dacă scad preţurile de pe piaţă, în cel mai rău caz nu mai facem cifra de afaceri prognozată, dar marja de profit rămâne aceeaşi. Să sperăm că nu vom avea surprize la preţul gazului metan şi al electricităţii", spune Constantin Roibu.

El spune că Oltchim Râmnicu Vâlcea va deveni al treilea consumator de electricitate din România după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, consumul anual al combinatului chimic după preluarea petrochimiei urmând să urce la 1,5 TWh pe an de la 1,25-1,3 TWh, cât era consumul când funcţiona anterior la capacitate.

În ultimii doi ani, Oltchim a funcţionat la 25-35% din capacitate după ce Petrom a închis Arpechim, principalul furnizor de materie primă pentru combinat.

La începutul anului, Oltchim a cumpărat de la Petrom activele petrochimiei Arpechim într-o tranzacţie evaluată la 12,9 milioane de euro şi în acest an şi-a concentrat eforturile pentru a găsi finanţare în vederea efectuării reparaţiilor la instalaţiile achiziţionate.

Ministerul Economiei a afirmat recent faptul că după finalizarea programului depus la Uniunea Europeană şi obţinerea aprobărilor de la Comisia Europeană vizavi de Oltchim, statul va scoate combinatul la privatizare.

"Sper ca anul acesta să obţină aprobarea, însă nu programul este foarte important, ci conversia în acţiuni a datoriilor AVAS către Oltchim, operaţiune care după ce va fi finalizată se va cunoaşte noua structură a acţionariatului şi în acel moment se poate discuta de privatizarea companiei", a precizat Roibu.

Afirmaţiile recente ale secretarului de stat din Ministerul Economiei Karoly Borbely privind existenţa a două fonduri de investiţii care sunt interesate de privatizarea Oltchim au readus interesul investitorilor de pe Bursă faţă de acţiunile companiei.

Titlurile Oltchim au adus unul dintre cele mai mari randamente pe Bursă în ultima lună, după o apreciere de 18%.