Tranzacţie cu un centru de vânzări al mărcii Opel din Capitală

Autor: Bogdan Alecu 28.10.2010

New Kopel România, grupul israelian care deţine dealerul Opel Union Motors Car Sales din partea de nord a Capitalei, va vinde 15% din acţiunile companiei care operează centrul auto către Opel Southeast Europe, compania care reprezintă constructorul german pe piaţa locală, potrivit unor surse apropiate celor două companii.

Tranzacţia dintre cele două companii este analizată în prezent de către Consiliul Concurenţei, potrivit unui comunicat oficial, care nu precizează însă pachetul de acţiuni ce urmează să fie preluat de Opel Southeast Europe.

"Opel nu poate comenta asupra unor speculaţii. Instituţia abilitată va evalua operaţiunea în discuţie şi se va pronunţa în termenele legale", au spus oficialii din România ai Opel Southeast Europe. Nici oficialii New Kopel nu au oferit niciun comentariu pe această temă.

New Kopel a achiziţionat de la IPSO fostul centru Dacia-Renault din Otopeni contra unei sume de aproximativ 5,7 mil. euro în prima jumătate a acestui an, care a fost transformat într-un centru Opel.

În condiţiile în care compania a investit 6 mil. euro în noul centru, tranzacţia dintre New Kopel şi Opel Southeast Europe ar fi de puţin sub un milion de euro.

Aceasta este prima tranzacţie de acest tip de pe piaţa locală, în care reprezentantul unei companii auto preia un pachet minoritar în cadrul unui dealer. Spre deosebire de alte mărci precum Volkswagen sau Ford, reprezentate pe piaţa locală de importatori oficiali, în cazul mărcii Opel dealerii sunt importatori direcţi, iar marca este reprezentată la nivel naţional de un birou regional.

Pentru noul dealer Opel care va fi inaugurat oficial la finele lunii noiembrie, oficialii New Kopel au fixat un obiectiv de aproximativ 30% din vânzările mărcii germane la nivelul Capitalei, care în primele nouă luni ale acestui an s-au situat la peste 2.000 de autoturisme, în scădere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor APIA.

În prezent Sixt New Kopel, prin diviziile de leasing operaţional şi rent-a-car, deţine un parc de 2.000 de automobile marca Opel, cele care sunt în Bucureşti urmând a fi reparate şi întreţinute în cadrul noului dealer.