Transelectrica stă „rău de tot cu finanţarea“. Ce impact are acest lucru asupra eolienelor?

Autor: Roxana Petrescu 28.10.2010

Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, spune că la capitolul finanţări lucrurile nu stau bine deloc, în condiţiile în care firma trebuie să-şi asigure fonduri atât pentru extinderea reţelei, cât şi pentru modernizarea infrastructurii existente, unele echipamente având o vechime de peste 40 de ani.

Însă în contextul în care Transelectrica joacă un rol cheie în ceea ce priveşte integrarea proiectelor eoliene, lipsa de fonduri cu care se confruntă compania poate duce la amânarea investiţiilor de acest tip.

Potrivit celor mai recente estimări din partea reprezentanţilor Transelectrica, investiţiile necesare în reţea doar pentru segmentul eolian se ridică la peste 250 de milioane de euro.

"Din punctul de vedere al finanţării stăm rău de tot, nu numai în ceea ce priveşte realizarea de linii noi, dar şi a modernizării. Avem echipamente din 1964 care trebuie înlocuite. Actualele condiţii de creditare sunt foarte diferite. Posibilităţile noastre de finanţare nu ne permit să acoperim decât într-o mică măsură necesarul de investiţii", a declarat Dan Preoţescu, directorul de dezvoltare al reţelei electrice din companie.

Problema recunoscută de Transelectrica a fost indicată şi de alte surse din piaţa energiei care au precizat că avântul în ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor eoliene va fi blocat tocmai de starea dificilă în care se află capacitatea Transelectrica de a atrage fonduri pentru investiţii.

Deşi firma activează ca un monopol pe piaţă, în primul semestru al anului a raportat pierderi de 58 de milioane de lei, faţă de un câştig de 9 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului trecut. Principalul factor care a dus la aceste pierderi au fost chiar împrumuturile mari pe care compania le are în valută. Acestea au dus la pierderi financiare mari la reevaluare pe fondul deprecierii abrupte a leului faţă de euro.

În acest moment, din punctul de vedere tehnic, Transelectrica poate integra în reţea aproximativ 3.000 MW în proiecte eoliene, dar realizarea acestor proiecte ar putea fi amânată tocmai din cauza problemelor financiare pe care le are transportatorul de electricitate.

"Vom face aceste conexiuni la reţea a parcurilor eoliene, dar pe o perioadă mai lungă. Deci, dacă parcurile eoliene se vor face, unele fie se vor amâna, fie li se vor pune restricţii de funcţionare", a mai spus Preoţescu. Tot în acest context reprezentantul Transelectrica a mai precizat că este necesară o limitare a investiţiilor în parcuri eoliene, deşi acesta este singurul domeniu care acum atrage sume semnificative în investiţii.

"Pe de o parte ne dorim limitarea cantităţilor de energie regenerabilă care vin în sistem. Pe de altă parte suntem în criză şi avem nevoie de investiţii. Sunt sume care pornesc de la 5 miliarde de euro şi care pot ajunge până la 10 miliarde de euro. Nu ştiu alte domenii care au capacitatea de a atrage aceste investiţii într-o perioadă de criză. Dar trebuie să găsim un cadru echilibrat. Acesta este punctul nostru slab", a mai spus Preoţescu. În ciuda acestor restricţii, investiţiile eoliene continuă să-i atragă pe investitori astfel că şi companiile energetice de stat fac paşi în acest domeniu.

Astfel, după ce Electrica a anunţat o serie de planuri în acest domeniu, Hidroelectrica spune la rândul său că începe testarea pieţei prin montarea câtorva turbine.

După o perioadă mai lungă de tatonare, reprezentanţii celui mai mare producător de energie din România spun că în 2011 ar putea avea prima turbină eoliană instalată pe o hidrocentrală.

"Nu este vorba de proiecte mari. Ne gândim la şase turbine care ar putea fi instalate pe hidrocentralele pe care le avem pe Siret. Prima ar putea fi montată chiar anul viitor. Avantajul nostru este că avem deja reţeaua, iar condiţiile de mediu ne ajută", a spus Dragoş Zachia, directorul de exploatare al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, capacităţile celor 6 turbine ar fi de circa 2 MW, ceea ce ar presupune o investitţie totală de peste 20 de milioane de euro. Potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, investiţia într-un MW într-un parc eolian este de circa 1,8 milioane de euro.

Conform reprezentanţilor Asociaţiei, până la sfârşitul acestui an ar putea fi montate parcuri eoliene cu o capacitate de 650 MW, pentru ca în 2011 acest nivel să se dubleze.

"Estimăm ca la sfârşitul anului 2011 să fie montaţi în parcuri eoliene circa 1.300 MW", a declarat Dana Duică, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Un gigant de export

Reprezentanţii Hidroenergetica, unul dintre cei doi giganţi energetici prin care statul încearcă să reorganizeze sistemul naţional de producţie, spun că există toate şansele ca până la sfârşitul acestui an procesul de reorganizare al sistemului să primească avizul favorabil din partea Consiliului Concurenţei. În ceea ce priveşte rolul pe care cele două companii, Electra şi Hidroenergetica, îl pot juca pe piaţa regională, cel mai probabil acesta va consta într-o primă fază în exportul de energie electrică.

"Într-o primă etapă vom aborda exportul de energie plus piaţa de servicii de sistem regională. Abia apoi cred că vom putea vorbi despre o extindere prin achiziţii", a declarat Dragoş Zachia, directorul de exploatare al Hidroelectrica, firmă care va fi divizată şi inclusă atât în Hidroenergetica, dar şi în Electra.

Zachia a mai precizat că producătorii de energie ieftină, cum sunt Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, vor susţine cel mai probabil procesul de modernizare a unităţilor termo.

"Nu putem lăsa ca aceste capacităţi de producţie să dispară", a mai precizat Zachia.