Băncile spaniole recurg la artificii pentru a-şi acoperi din pierderi

Autor: Catalina Apostoiu 28.10.2010

Băncile spaniole îşi vând filiale de valoare şi caută sprijinul guvernului pentru a găsi chiriaşi pentru locuinţele executate silit în cadrul eforturilor de a-şi consolida situaţia pe fondul problemelor cu care se confruntă, scrie The Wall Street Journal. Printre principalele strategii folosite de bănci se numără vânzarea şi reînchirierea filialelor, ce le permite acestora să înregistreze câştiguri rapide prin care-şi pot acoperi pierderile. În plus, băncile duc o luptă strânsă pentru depozite.

Recurgerea la astfel de manevre indică faptul că băncile Spaniei sunt încă sub presiune deşi au trecut testele de stres europene în iulie, teste ce au întărit încrederea în sector. Costurile pe care acestea le suportă pentru emiterea de obligaţiuni pe pieţe sunt încă ridicate.

Între timp, şomajul de 20% din Spania şi declinul neîntrerupt al pieţei imobiliare au dus la o creştere a creditelor cu probleme din bilanţurile băncilor, iar creditarea rămâne modestă.

Creditele cu probleme din sistemul bancar spaniol au atins un nou maxim de 102,5 miliarde de euro în august, ceea ce ar putea pune în pericol ratingul de credit al instituţiilor financiare ale ţării, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody's. Creditele cu probleme au atins cea mai ridicată pondere din totalul creditelor din 1996, 5,6%, conform agenţiei.

Vânzarea şi reînchirierea de proprietăţi au reprezentat o metodă eficientă pentru bănci de a înregistra câştiguri într-un mediu de business dificil, spun analiştii. Totuşi, unii analişti spun că aceasta ar putea fi o modalitate nesustenabilă de a ţine pierderile departe şi ar putea în ultimă instanţă întârzia redresarea sectorului bancar spaniol. De la începutul acestui an, băncile au promovat viguros tranzacţiile cu proprietăţi pe propriile website-uri, oferind în unele cazuri finanţare 100% şi alte facilităţi pentru credite ipotecare în încercarea de a vinde numeroasele proprietăţi acumulate.

Cum piaţa imobiliară rămâne modestă, băncile încearcă acum să închirieze o parte din locuinţe. Băncile nu sunt nevoite să constituie la fel de multe provizioane pentru activele închiriate. Guvernul spaniol încearcă să vină în ajutor. Sociedad Publica de Alquiler a fost creată pentru a contribui la găsirea de potenţiali chiriaşi cu venituri scăzute pentru apartamentele goale.

Rezultatele pe trimestrul trei raportate până acum de băncile spaniole dezvăluie presiunile la care este supus sectorul. Băncile mijlocii Banco Espanol de Credito sau Banesto, Banco Sabadell şi Bankinter au înregistrat toate scăderi ale profiturilor şi creşteri ale creditelor neperformante.

Analiştii anticipează probleme similare pentru cele mai mari bănci ale Spaniei, BBVA, care a raportat un profit în scădere cu 17 procente, până la 1,14 miliarde de euro şi Santander. Aceste bănci sunt totuşi mai bine poziţionate pentru a face faţă presiunilor legate de marje şi credite cu probleme din Spania graţie operaţiunilor globale.

Totuşi, analiştii spun că ambele bănci sunt aşteptate să anunţe pierderi în creştere legate de credite în trimestru. Executivii bancari spun că dificultăţile vor continua o perioadă.