Toyota, acuzată că a cumpărat în secret maşinile cu probleme de la clienţi

Autor: Adrian Voicu 29.10.2010

Producătorul auto Toyota ar fi răscumpărat în secret de la clienţii americani maşinile cu defecţiuni la sistemul de viteze în încercarea de a ascunde aceste probleme de autorităţile americane şi de public, informează Reuters.

Răscumpărarea presupunea încheierea unor înţelegeri de confidenţialitate prin care clienţii se obligau să nu povestească nimănui despre problemele întâlnite la maşină şi să nu dea în judecată compania, se arată într-o plângere adresată de procurori unui tribunal american.

Plângerea menţionează documente interne ale companiei în care tehnicienii şi managerii de service prezentau probleme legate de viteză asemănătoare celor declarate de clienţi.

De asemenea, este prezentată şi confirmarea de către companie a ascunderii acestor probleme faţă de autorităţile americane.

Dosarul anchetei, de peste 700 de pagini plus alte sute în care sunt prezentate cazuri de maşini cu probleme legate de pedala de acceleraţie, a fost înaintat miercuri Curţii districtuale din Santa Ana, California.

Joi, Toyota a recunoscut într-o declaraţie de presă că a răscumpărat autovehicule de la clienţii care s-au plâns de accelerarare neintenţionată a maşinilor, dar că această politică a fost aplicată doar în vederea unor "analize mai amănunţite" a maşinilor.