Varşovia vinde un gigant energetic celui mai bogat polonez

Autor: Gabriel Razi 31.10.2010

Guvernul polonez i-a acordat miliardarului Jan Kulczyk drepturi exclusive de a negocia un acord de privatizare a Enea, al treilea furnizor de energie al ţării, scrie Bloomberg.
Decizia autorităţilor de la Varşovia elimină din cursa pentru această achiziţie GDF Suez, cel mai mare furnizor de utilităţi din Franţa.

Compania miliardarului, Kulczyk Holding, va avea rolul de girant pentru compania Eleckron, care trebuie să ajungă la un acord cu Ministerul Trezoreriei pentru achiziţia pachetului de acţiuni de 51% până pe data de 3 noiembrie. Tranzacţia ar putea ajunge la 1,3 miliarde de euro.

Balanţa s-a înclinat către compania miliardarului polonez şi pentru că sindicatele angajaţilor de la Enea au declarat că preferă un investitor local în dauna unuia străin.
Arkadiusz Chojnacki, analist la Ipopema Securities Varşovia, a declarat că "este de aşteptat ca Kulczyk să preia întreaga companie fiind susţinut şi de angajaţii Enea". Vânzarea companiei energetice face parte dintr-un program guvernamental ce îşi propune să vândă o parte din activele controlate de stat pentru a strânge peste
6 miliarde de euro, ce urmează a fi folosiţi pentru acoperirea deficitului bugetar.
Autorităţile poloneze au solicitat câştigătorului licitaţiei să plaseze o ofertă pentru întreaga companie, care este cotată pe bursa de la Varşovia la 2,61 miliarde de euro. Se pare că tranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an.

Încheierea unui acord i-ar permite companiei Vanttenfall să renunţe la par­ticipaţia sa de 19% deţinută în cadrul Enea.
Îm prealabil compania energetică suedeză a anunţat că intenţionează să se concentreze pe operaţiunile de pe piaţa locală, dar şi pe cele din Germania şi Olanda.
Jan Bury, ministru adjunct al trezoreriei, a declarat că se aşteaptă ca statul să obţină un preţ cu 10%-20% mai mare decât valoarea actuală a acţiunilor.
Lupta pentru Enea, una dintre cele cinci companii energetice la care statul polonez urmează să îşi vândă participaţia, s-a dat între Kulczyk, GDF Suez şi alte patru companii.
Statul polonez urmează să vândă pachete de acţiuni şi la alţi mari furnizori de energie cum ar fi PGE, Tauron Polska Energia, PAK şi Energa, pentru care speră să obţină 4 miliarde de euro.

Jan Kulczyk, cel mai bogat polonez

Jan Kulczyk, născut la 24 iunie 1950, este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Polonia, cu o avere estimată de revista americană Forbes la 2,1 miliarde de dolari. A absolvit Univesitatea Economică din Poznan şi deţine titlul universitar de doctor în drept internaţional de la Universitatea Adam Mickiewicz. Cu o istorie de trei generaţii în afaceri, Kulczyk pune pe picioare în 1988 primul său business, compania Kulczyk Tradex, singurul importator oficial al Volkswagen şi al Audi din Polonia în acea perioadă. Tranzacţia care l-a făcut milionar a fost vânzarea a mai mult de 1.000 de autoturimse către poliţia poloneză în 1992. Această tranzacţie, precum şi achiziţia a 51% din Euro Agro Centrum, unul dintre cei mai mari producători polonezi de bere, de la guvern au intrat în atentia autorităţilor privind acte de corupţie care nu au putut fi însă dovedite. În ultimii zece ani, omul de afaceri şi-a diversificat afacerile achiziţionând pachete de acţiuni în mai multe companii din domeniul telecomunicaţiilor, asigurărilor, fondurilor de pensii private sau cel petrolier. Istoria acuzaţiilor de corupţie a continuat şi în cazul unora dintre aceste tranzacţii, totul culminând cu zvonurile că ar fi spion rus. Kulczyk a negat toate speculaţiile şi a transparentizat operaţiunile companiilor pe care le controlează pentru a evita alte acuzaţii de corupţie în viitor. În 2007 a fost obligat să renunţe la o parte din averea sa în urma divorţului de soţia sa, cu care are doi copii.