Grecia, Irlanda şi Portugalia nu îşi vor putea plăti datoriile

Autor: Gabriel Razi 31.10.2010

Grecia, Irlanda şi Portugalia nu îşi vor putea plăti datoriile, a declarat preşedintele Institutului Ifo, Hans-Werner Sinn, scrie Portofolio.hu.

"Germania a cumpărat titluri de stat ale Greciei, Irlandei şi Portugaliei în valoare totală de 200 de miliarde de euro, iar acum aceste ţări nu vor fi capabile să îşi plătească datoriile", spune economistul german. Sinn crede că dezechilibrele macroeconomice ale ţărilor cu probleme s-au născut din importul de capital în exces.
"Dacă ar fi investit capitalul importat, astăzi s-ar fi aflat într-o situaţie pozitivă. Au dus o viaţă mai bună deoarece o permiteau circumstanţele", spune despre ţările în cauză profesorul de economie de la Universitatea din München.

Hans-Werner Sinn a subliniat că, în timp ce alte ţări au acu­mulat datorii, Germania a introdus o lege prin care băncile sunt descurajate să investească în ţări cu probleme econo­mice.
"Băncile nu mai îndrăznesc să investească economiile cetăţenilor germani în ţări cum ar fi Grecia, Spania sau Statele Unite. Acum băncile aleg Germania, acesta este şi principalul motiv pentru fluxul investiţional masiv. Economia noastră şi-a pierdut din soliditate pentru că a exportat capital în ţări cu deficite foarte mari", spune economistul german.
Institutul Ifo, prezidat de Hans-Werner Sinn din 1999, este unul dintre cele mai mari think-tank-uri de analiză economică din Germania, fiind cunoscut pentru publicaţiile sale periodice.