Grupul BCR, controlat de Erste, a făcut profit net de 6 mil. lei în trimestrul al III-lea

Autor: Voican Razvan 31.10.2010

Creditele neperformante, pierderile de venit din comisioane şi trezorerie au adus cel mai mic profit trimestrial din ultimii 5 ani.



Grupul BCR, care are în cen­tru cea mai mare bancă de pe piaţă, a raportat pe tri­mes­trul al treilea un profit net de 6 mil. lei (1,4 mil. euro), în scădere cu peste 93% faţă de perioada corespun­zătoare din 2009.

Rezultatul este calculat după stan­dar­dele internaţionale de raportare, care per­mit un tratament mai lejer al pro­vizioanelor. Divizia de retail a băncii a înre­gis­trat în T3 o pierdere de aproape 14 mil. euro, conform datelor publicate de Erste Group, banca-mamă a BCR.

Pe nouă luni, profitul net a fost de 494,5 mil. lei (117,7 mil. euro), în scă­dere cu aproape 30% faţă de acelaşi interval din anul trecut. Banca foloseşte un curs mediu pentru trimestrul al III-lea de 4,20 lei/euro, deşi după calculele BNR a fost de 4,25 lei/euro. Rezultatul pe tri­mes­trul al treilea se ex­plică prin creş­terea cu 63% a chel­tu­ie­lilor cu pro­vi­zioa­nele pentru credite ne­perfor­mante faţă de nivelul din iunie 2010, până la circa 1,6 mld. lei (373 mil. euro).

De asemenea, Dominic Bruynse­els, preşedintele executiv al BCR, spu­ne că ban­ca a pierdut circa 3 mil. euro prin eli­mina­rea comisionului de ram­bursare an­tici­pată la credite de retail, în timp ce tre­zo­reria a pierdut 17 mil. euro prin efectul ne­gativ de reevaluare a unor poziţii valutare leu/dolar în iulie şi sep­tembrie. La nivel de grup, rezultatul a fost afectat şi de reduce­rea cu 28 mil. euro a valorii contabile a unor active din bilanţul BCR Leasing, sub­si­diara cu cea mai mare pondere după bancă.
"Măsurile de austeritate adoptate de guvern au un efect clar şi ne aştep­tăm ca acesta să continue în 2011. Nu anticipez vreo scădere importantă a costului cu pro­vi­zioanele. (...) Probabil că va mai fi o dete­rio­rare pe zona IMM-urilor şi a com­pa­ni­ilor mai mari pe parcursul iernii şi în pri­ma jumătate a lui 2011", a declarat şeful BCR.