Încetineşte creşterea datoriei publice

Autor: Liviu Chiru 01.11.2010

Datoria publică a sărit în august cu un miliard de lei, până la un nou vârf istoric de 179,3 miliarde de lei (42 mld. euro), însă ritmul de creştere este mai mic decât în lunile anterioare.
De la începutul anului şi până la sfârşitul lui august, datoria publică a urcat cu 32 de miliarde de lei (7,6 mld. euro), ceea ce înseamnă o medie lunară de patru miliarde de lei. În iulie, datoria urcase cu 1,3 miliarde de lei.

Cu această creştere, datoria publică a ajuns la 35% din Produsul Intern Brut, estimat pentru anul acesta la 511 miliarde de lei (120 mld. euro). Deşi raportul rămâne încă departe de plafonul impus de Tratatul de aderare la UE, de 60%, ritmul de creştere este însă susţinut. În 2007, datoria reprezenta sub 20% din PIB, iar în 2008 abia urca la 21%.
Reducerea ritmului de creştere a datoriei publice a venit în paralel cu atenuarea deficitului bugetar. Pe primele nouă luni deficitul statului a fost de 23,3 mld. lei (5,4 mld. euro), reprezentând 4,5% din PIB, cu circa un miliard de euro sub ţinta stabilită cu FMI.
"În ceea ce priveşte consolidarea fiscală, fostul ministru al finanţelor a declarat că România ar putea reuşi să atingă ţinta de deficit de 6,8% din PIB de anul acesta doar creând arierate. Noi susţinem acest lucru de ceva timp, dar nu mai suntem la fel de convinşi deoarece cele mai recente cifre ale execuţiei bugetare arată o îmbunătăţire", apreciază Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Pe primele nouă luni veniturile au înregistrat o creştere anuală cu 3,6%, în special ca urmare a majorării TVA din vară, în timp ce cheltuielile şi-au încetinit creşterea la 1,5%.

Datorie de 14,5 mld. euro pe termen scurt
Datoria pe termen scurt - scadenţe mai mici de un an - a ajuns în august la 61,9 miliarde de lei (14,5 mld. euro), marcând astfel o creştere cu 20% de la începutul anului. Suma este apropiată de volumul datoriei pe termen lung, de 69 de miliarde de lei (16 mld. euro). Creşterea datoriei pe termen scurt reflectă situaţia de pe piaţa titlurilor de stat, unde Trezoreria s-a bazat pe maturităţile scurte pentru a atrage finanţări la costuri mai bune. Până în 2005, datoria pe termen lung era de circa patru ori mai mare decât cea pe termen scurt. Raportul s-a deteriorat însă rapid din 2006, iar în 2008 datoria pe termen scurt ajunsese chiar să o depăşească pe cea pe termen lung.