China "şantajează" Vestul ca să atragă investiţii străine

Autor: Andreea Neferu 01.11.2010

Statele Unite şi Uniunea Europeană intenţionează să facă demersuri pentru a reduce dependenţa de China pentru fur­ni­zarea de resurse minerale rare, scrie influentul cotidian american The New York Times.

Germania s-a arătat a fi unul dintre cei mai vocali actori europeni, punând accentul pe impactul economic provocat de stoparea furnizării de astfel de resurse minerale.
UE, Organizaţia Mondială a Comer­ţului (OMC) şi Banca Mondială au concluzionat că normele re­feritoare la co­merţul internaţional au efect limitat atunci când trebuie să răspundă deciziei Chinei de a reduce co­tele de ex­port pentru me­talele rare utilizate de industria high-tech. "Regu­lamen­tele actuale nu pot face faţă unei astfel de pro­bleme", spune Frank Hoffmeister, directorul adjunct al can­ce­lariei comi­sa­rului european pentru comerţ Karel De Gucht.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Mexicul au recla­mant China la OMC pentru impunerea de limitări la export pentru bauxită şi alte materiale industriale. Soluţionarea acestui caz stă în răs­pun­sul OMC programat pen­tru luna aprilie a anului viitor.
Gary Litman, vicepreşe­din­tele camerei de comerţ din Statele Unite, a declarat că "este responsabilitatea noastră să rezolvăm această problemă. Alături de partenerii europeni putem produce orice dorim".

Corporaţiile din Ger­ma­nia s-au plâns că lipsa de regle­mentare a acestui domeniu i-a dat posibilitatea Chinei de a dispune de resursele sale mi­nerale aşa cum a vrut.
Edwin Eichler, director exe­cutiv la ThyssenKrupp Steel, unul dintre cei mai mari pro­ducători de oţel din Euro­pa, a declarat că "preţul mine­reu­lui de fier s-a dublat faţă de aprilie 2009. Indicatorul care stabilea preţurile încă de acum 50 de ani o singură dată pe an se modifică trimestrial acum în funcţie de indicatorul chinez. Astfel, suntem nevoiţi să accep­tăm preţuri mai mari şi cantităţi reduse".

Alţi reprezenanţi ai industriei susţin că autorităţile de la Beijing s-au poziţionat astfel pentru a-i convinge pe marii pro­du­cători să investească pe tărâm chinez dacă vor să aibă parte de resursele minerale dorite.
"Exporturile de metale rare din China ar putea să scadă cu 30% anul viitor. Chinezii încearcă să ne transmită indirect că accesul la metalele lor rare se poate face doar dacă investim acolo", spune Ulrich Grillo, director executiv la compania Grillo-Werke, un producător de aliaje.
El a adăugat că nu se grăbeşte să facă o astfel de mutare pentru că partea chineză este interesată exclusiv de tran­sfe­ruri tehnologice ieftine şi de know-how. Autorităţile ger­mane au cerut Franţei, care va prelua luna viitoare pre­şe­din­ţia G20, să plaseze problema materiilor prime pe agenda mandatului său.