Voicu: Drumul în Elveţia nu are sens, averile oamenilor bogaţi pot fi administrate local

Autor: Roxana Pricop 01.11.2010

Eugen Voicu, unul dintre pionierii industriei locale de investiţii şi directorul general al societăţii de administrare Certinvest (fostă Aviva Investors), vrea să pună bazele primelor birouri familiale adresate persoanelor cu bani şi care în mod tradiţional îşi lasă averile pe mâinile bancherilor elveţieni.

La doar o lună de la preluarea controlului asupra societăţii de administrare Aviva Investors, prin răscumpărarea acţiunilor de la grupul britanic Aviva, Eugen Voicu retrasează strategia societăţii pe care a fondat-o în urmă cu 16 ani, revenind la denumirea iniţială de Certinvest, şi se pregăteşte să pornească pe cont propriu un business de nişă pe piaţa locală: multi family offices (birouri de administrare a averilor familiale).

"Drumul în Elveţia nu are sens, pentru că averile oamenilor bogaţi pot fi administrate local. În luna martie a anului viitor, vrem să lansăm o companie de multi-family office ce va oferi clienţilor cu venituri foarte mari servicii de trust, concierge, optimizare fiscală şi de administrare a investiţiilor. Ţinta noastră vor fi clienţii din sectorul de private banking, cu averi de circa un milion de dolari. În acest sens, colaborăm cu mai multe bănci din străi­nătate, dintre care două sunt bănci elve­ţiene", a spus Eugen Voicu, directorul general al societăţii de administrare Certinvest, cu active în gestiune de peste 84 mil. lei.

Viitoarea companie de birouri familiale va fi o entitate separată de societatea de administrare Certinvest, însă va folosi din experienţa administrării conturilor individuale de investiţii, segment unde Certinvest este al doilea cel mai mare jucător local. La finele lunii septembrie, Certinvest administra conturi individuale de investiţii de peste 24 mil. lei (5,6 mil. euro) de la un număr de 63 de clienţi, deţinând o cotă de 38% din piaţă. Cel mai mare client al societăţii are un cont individual în valoare de 1,5 mil. euro, având în vedere că suma minimă pentru deschiderea unui astfel de cont este de 100.000 de euro.

Spre deosebire de contul individual de investiţii, biroul familial este o companie privată care oferă servicii de administrare a averilor şi reprezintă interesele financiare ale unei singure sau ale mai multor familii înstărite, a căror avere a fost acumulată de-a lungul mai multor generaţii. În Statele Unite ale Americii, pentru a fi înfiinţat un birou familial este necesară o avere de cel puţin un milion de dolari, majoritatea birourilor administrează însă avuţii de peste o jumătate de miliard de dolari. Pe plan local, pragul de deschidere al unui astfel de birou va fi sub un milion de dolari, potrivit lui Voicu.

După ce societatea de administrare a revenit la denumirea de Certinvest, cea cu care s-a lansat în 1994, prioritare în strategia pentru următorii ani vor fi segmentele de piaţă mai puţin exploatate de administratorii bancari: conturile individuale de investiţii, fondurile închise de investiţii, precum şi fondurile mutuale.
"Credem că există loc pentru administratorii indepedenţi pe piaţa locală şi vrem ca Certinvest să ajungă la active de 300 de milioane de lei în administrare în următorii trei ani", a mai spus Voicu.

Societatea administrează în prezent cinci fonduri mutuale şi trei fonduri închise, cu active totale de 60 mil. lei. Ca urmare a desprinderii de Aviva Investors, fondurile deschise de investiţii îşi vor schimba denumirea: AI Tezaur va deveni Certinvest Monetar, AI Orizont va deveni Certinvest Obligaţiuni, AI Capital Plus va deveni Certinvest Prudent, iar AI Intercapital va deveni Certinvest Dinamic. Fondurile închise îşi păstrează numele: Properties, Leader şi Everest.