Guvernul nu va lupta la legea bugetului de stat doar cu opoziţia, ci şi cu propriii parlamentari

Autor: Iulian Anghel 01.11.2010

Guvernul Emil Boc, care a trecut cu bine de moţiunea de cenzură de săptămâna trecută, are toate şansele să scape şi de cea de-a doua, de săptămâna viitoare (pe legea educaţiei), dar hopul cu adevărat important va fi votarea în Parlament a legii bugetului pentru 2011, în condiţiile în care Executivul va avea de înfruntat nu doar opoziţia, ci şi o parte a propriilor parlamentari



Guvernul a amânat promovarea în Parlament a legii bugetului - termenul legal era 15 octombrie - până după concluziile misiunii FMI. Însă, pentru Parlament, este limpede că el va fi unul sărac. Înainte ca proiectul să fie adoptat de Guvern şi apoi promovat în discuţia Legislativului, unii dintre parlamentarii din arcul guvernamental cer Executivului să fie consultaţi înainte de adoptarea lui, ameninţând că, altminteri, nu-l vor vota. Motivul: banii pe care bugetul îi alocă în diferite judeţe şi în diferite circumscripţii ale aleşilor.

Mai mulţi lideri ai PDL au admis ieri că, în rândul parlamentarilor partidului, există voci care susţin să fie consultate înainte de adoptarea proiectului în Guvern.

O asemenea situaţie nu este de neconceput, dar indică existenţa reală a unor nemulţumiri. O mini-revoltă de aceeaşi factură s-a mai produs în vară, când parlamentarii PDL, confruntaţi cu o scădere a popularităţii partidului care le afectează şansele electorale viitoare, l-au ameninţat pe premierul Emil Boc că nu-l mai susţin, dacă nu face restructurarea Guvernului. Răspunsul: restructurarea s-a făcut în toamnă, iar toţi miniştrii care au plecat au fost înlocuiţi cu parlamentari PDL. Astfel, parlamentarii au obţinut un anume control asupra Guvernului.
Ieri, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a admis că mai mulţi colegi ai săi au solicitat să fie consultaţi atunci când se va întocmi proiectul bugetului de stat pe anul viitor. Însă el a minimalizat dimensiunea nemulţumirilor, afirmând că ea se rezumă la 7-9 parlamentari: "Să vedem întâi bugetul. Fiecare parlamentar îşi doreşte ca pe zona pe care o gestionează colegiul lui să vadă dacă sunt prinse o serie de investiţii publice. (...) Da, au solicitat (parlamentarii PDL - n.n.) când se face bugetul să-i consulte şi pe ei. 7-8-9 colegi au spus treaba asta".
Cu câteva zile în urmă, vicepreşedintele PDL, Cezar Preda - care se remarcase şi în vară prin tonul neobişnuit de dur la adresa lui Emil Boc - a susţinut că parlamentarii democrat-liberali nu vor vota bugetul pe 2011, în situaţia în care banii nu vor fi împărţiţi în mod echitabil către toate judeţele ţării.

Cezar Preda are o statistică mai amplă decât cea a lui Mircea Toader. El a afirmat că vorbeşte în numele a peste 50 de parlamentari PDL.
Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a încercat să liniştească spiritele, afirmând: "Legea bugetului de stat trebuie însă discutată şi evident că fiecare dintre parlamentari, fiecare zonă are nişte priorităţi care trebuie să şi le explice şi vă garantez că se va oferi această posibilitate de a susţine aceste priorităţi pentru fiecare zonă".
Premierul Emil Boc a dorit, într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, să pună lucrurile la punct. Potrivit şefului Guvernului şi, totodată, preşedinte al principalului partid de guvernământ, Ministerul Finanţelor şi el personal se vor asigura că bugetul va fi construit cu respectarea legislaţiei, adăugând că niciun partid nu este mai presus de lege.
"Nimeni nu este mai presus de lege, legea trebuie respectată indiferent despre ce partid este vorba. Bugetul va fi construit în acord cu legislaţia naţională."
iulian.anghel@zf.ro