După cereale şi metale, şi preţul cauciucului explodează

Autor: Gabriel Razi 02.11.2010

Preţul anvelopelor, mănuşilor şi al altor produse din cauciuc urmează să înregistreze creşteri semnificative, după ce preţul cau­ciucului natural a crescut cu 65% în ultimul an, scrie Financial Times.
Această creştere abruptă a preţurilor pentru cauciucul natural este cauzată de ploile masive din sud-estul Asiei, principala regiune de unde se extrage această materie primă. Intemperiile din ultima perioadă din această regiune au impiedicat recoltarea şi procesarea cauciucului.

Preţul cauciucului s-a triplat în ultimii trei ani, depăşind recordul ce data din 1952, atunci când teama că războiul din Coreea va escalada a declanşat o creştere masivă a cererii.
Costurile crescute determină marii producători de anvelope, cum ar fi Bridge­stone, Michelin sau Goodyear, să crească preţurile cu 5%-15%. Compania Continental a anunţat că îşi va majora preţurile cu 5% începând cu anul viitor din cauza "costului foarte mare al principalelor tipuri de cauciuc natural utilizat în producţia de anvelope auto".

Goodyear a anunţat că va înregistra pierderi în cel de-al treilea trimestru deşi a avut cele mai mari cifre de vânzări din ultimii trei ani. Directorul executiv al celui mai mare producător de mănuşi de cauciuc din lume Top Glove, Lim Cheong Guan, susţine că a fost nevoit sa mărească preţurile pentru ca afacerea să continue "să fie sustenabilă".
Preţul de referinţă al cauciucului natural a fost cotat săptămâna trecută la 4,05 dolari/kg la bursa din Bankok, aproape de maximul istoric de 4,1 dolari/kg din luna aprilie a acestui an.
Analiştii consideră că preţurile vor rămâne în continuare ridicate din cauza ofertei scăzute, în conditiile în care cererea este în creştere după depăşirea celor mai severe efecte ale crizei economice.

Cifrele de vânzări pentru autoturisme sunt estimate să crească cu 10,5% până la finalul acestui an, iar Pirelli estimează că cererea pentru cauciucurile de camioane va creşte cu mai mult de 50% până la sfârşitul anului pe pieţe cum ar fi cea a Chinei.
Jom Jacob, economist la Asociaţia Ţărilor Producătoare de Cauciuc Natural, a declarat că situaţia de pe piaţă se va înrăutăţi: "Oferta de cauciuc natural va rămâne modestă până la sfârşitul anului 2011".