Mallul Armonia din Brăila a intrat oficial în insolvenţă, iar Casa Transilvania este administratorul judiciar

Autor: Cristi Moga 02.11.2010

Firma Red Project Three, care deţine centrul comercial Armonia din Brăila, a cărui activitate a fost suspendată în urmă cu 15 luni, a intrat oficial în insolvenţă ca urmare a unei decizii a Tribunalului Bucureşti, pronunţată săptămâna trecută, administratorul judiciar desemnat fiind Casa de Insolvenţă Transilvania.



Red Project Three este o firmă controlată de com­pania RED Mana­gement Capital, care a luat un credit de 47 de mi­lioane de euro de la Volks­bank pentru construirea unui centru comercial în Brăila, cu chiriaşi precum Carrefour, Flanco sau Sephora.

Proiectul a funcţionat pentru o perioadă de circa nouă luni, fiind închis apoi în vederea repoziţionării, după cum declarau reprezentanţii RED în vara anului trecut, la momentul suspendării activităţii.
În condiţiile în care de 15 luni proiectul nu mai generează niciun fel de venituri, Volksbank a solicitat în această toamnă deschiderea procedurii de insolvenţă a firmei pe care o finanţase.
Ulterior, reprezentanţii RED au solicitat din proprie iniţiativă deschiderea procedurii de insolvenţă, în acest caz sentinţa fiind pronunţată mai repede. În plus, RED poate gestiona mai uşor astfel procesul de reorganizare şi poate alege administratorul judiciar.

"Restructurăm. Cred în continuare în acest proiect şi consider că există potenţial pentru un centru comercial bine ajustat în Brăila, cu o nouă ofertă de produse", a declarat Christian Hiver, director de leasing al RED Management Capital, companie fondată de omul de afaceri Andrew Stear şi controlată de fondurile de investiţii GED şi Warburg Pincus.
Casa de Insolvenţă Transilvania este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, unde se ocupă de reorganizarea unor firme precum Flanco sau Leonardo, dar a avut şi rolul de lichidator judiciar al firmei MLS Proiect din Oradea, pro­prietarul centrului co­mercial Tiago, primul mall intrat în faliment în România.
"Facem o analiză mai profundă şi în decurs de o lună vom putea trage con­cluziile: care este strategia şi cât de viabil este businessul firmei", a declarat Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania.

Firma a avut deja discuţii preliminare cu reprezentanţii RED, dar şi cu cei ai Volksbank, principalul creditor al firmei. Din această postură, reprezentanţii Volksbank au acum principalul cuvânt de spus în ceea ce priveşte destinaţia viitoare a centrului comercial cu o suprafaţă de 47.000 de metri pătraţi.
Cel mai probabil, RED şi reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania vor veni cu un plan de reorganizare, dar Volksbank va decide dacă acceptă punerea în aplicare a acestuia.
RED a mai dezvoltat pe piaţa locală parcul comercial Armonia din Arad, este coacţionar al proiectului de locuinţe Natura Residence din Băneasa şi deţine mai multe terenuri în oraşe precum Constanţa, Satu Mare sau Iaşi pe care intenţiona să dezvolte proiecte de mari dimensiuni.

Factura neplătită din imobiliare
Centrele comerciale continuă să dea bătăi de cap băncilor finanţatoare.
Astfel, după ce Tiago Oradea a intrat în faliment, fiind vândut ulterior prin licitaţie, la un preţ cu 50% mai mic decât costul de construcţie, şi proiectul City Mall din Bucureşti va intra în insolvenţă, o decizie în acest sens fiind aşteptată ieri la Tribunalul Bucureşti.
Reprezentanţii instanţei nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitării ZF cu privire la soluţia adoptată în cererea de insolvenţă formulată de către Victoria Holding, proprietarul City Mall.

La fel ca în cazul Tiago Oradea, şi la City Mall principalul creditor este banca UniCredit, care a finanţat mai multe centre comerciale din Bucureşti şi din ţară.
Şi Volksbank mai are un proiect imobiliar de mari dimensiuni cu probleme, după ce a finanţat alături de Investkredit construcţia proiectului de locuinţe Cortina Residence din Băneasa, ai cărui dez­voltatori au intrat în faliment, având datorii de 25 de milioane de euro faţă de bancă, clienţi şi constructori.
"Factura" neplătită către bănci a firmelor din imobiliare intrate în insol­venţă sau faliment se apropie de 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, iar instan­ţele mai au numeroase procese în derulare.
cristi.moga@zf.ro


Trei malluri cu probleme

Armonia Center din Brăila
n A fost inaugurat în 2008, în urma unei investiţii de 45 de milioane de euro a companiei RED Management Capital;
n A fost închis în luna august a anului trecut, ca urmare a rezultatelor slabe în ceea ce priveşte traficul de vizitatori şi vânzările;
n În luna septembrie a acestui an Volksbank, banca finanţatoare, a solicitat intrarea în insolvenţă a firmei Red Project Three, în portofoliul căreia se află proiectul;
n La sfârşitul lunii octombrie firma a intrat în insolvenţă la solicitarea administratorilor, Casa de Insolvenţă Transilvania fiind desemnată administrator judiciar.
City Mall din Bucureşti
n A fost inaugurat în 2005, fiind la vremea respectivă doar al treilea centru comercial modern din Bucureşti;
n Şi-a schimbat de mai multe ori proprietarul, la finalul anului 2006 intrând în portofoliul fondului australian APN, care a plătit 103,5 milioane de euro;
n Săptămâna trecută administratorii
au solicitat intrarea în insolvenţă a firmei Victoria Holding, proprietarul mallului;
n Firma avea de rambursat în această lună un credit de 40 de milioane de euro către banca UniCredit.
Tiago Mall Oradea
n Nord-irlandezii de la Mivan au investit circa 60 mil. euro pentru construcţia mallului din Oradea, care nu a fost însă deschis niciodată publicului din lipsă de chiriaşi;
n Firma MLS Proiect Oradea, care deţinea mallul, a intrat în insolvenţă, apoi în faliment, centrul comercial fiind scos la licitaţie;
n UniCredit avea de recuperat circa 35 mil. euro de la dezvoltatorii centrului comercial;
n Casa de Insolvenţă Transilvania a vândut mallul pentru ceva mai mult de 30 mil. euro firmei Shopping Center Holding, controlată de Gabriel Popoviciu, care intenţionează să inaugureze proiectul anul viitor.