Predicţiile de guru i-au adus lui Mobius acuzaţii de manipulare a pieţei în Turcia

Autor: Roxana Pricop 02.11.2010

Declaraţiile privind o posibilă corecţie de 15-20% a bursei de la Istanbul până la finalul acestui an i-au adus lui Mark Mobius, şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente din cadrul grupului american Franklin Templeton, primele suspiciuni de manipulare a pieţei.

Brokerii locali spun însă că afirmaţiile lui Mark Mobius sunt predicţiile unui guru şi că investigaţia declanşată de autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Turcia împotriva sa nu va afecta administrarea Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton.

Luni 1 noiembrie, agenţia de pre­să Reuters a titrat, citând surse oficiale, că autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Turcia a început o investigaţie împotriva lui Mark Mobius, pentru suspiciuni de manipulare a pieţei de capital, în urma unor plângeri depuse de investitori.

Suspiciunile sunt strâns legate de declaraţiile făcute la un post de televiziune pe 27 octombrie unde Mobius estima că bursa de la Istanbul va scădea cu 15-20% până la finele anului. A doua zi, acţiunile de la bursa din Istanbul au scăzut cu 3%, cea mai mare depreciere zilnică înregistrată din 25 mai. În urmă cu o lună, Mark Mobius, care supervizează un fond cu active de 34 mld. $ cu o expunere de 1 mld. dolari pe piaţa turcească, a declarat că fondul ar mai investi 250 mil. $ în Turcia.

Mark Mobius nu a putut fi contactat pentru a comenta informaţiile, iar Franklin Templeton nu a emis nicio poziţie oficială până ieri la închiderea ediţiei.
Unul dintre punctele forte care i-au adus companiei Franklin Templeton mandatul de administrator al activelor de 3,5 mld. euro ale Fondului Proprietate este buna reputaţie a administratorului pe plan internaţional, iar în cazul în care investigaţia va confirma acuzaţiile care i se aduc lui Mobius, asta ar afecta încrederea investitorilor în administratorul american şi implicit în Fondul Proprietatea.

Manipularea pieţei de capital este însă unul dintre cele mai dificile abuzuri de probat, fiind un subiect sensibil în mediile investiţionale. De cele mai multe ori, atunci când presa sau televiziunea le solicită opinii privind evoluţia pieţei, brokerii sau administratorii de fonduri de la marile firme evită să dea date exacte şi se limitează la informaţii generale despre o posibilă evoluţie, argumentându-şi cu date fundamentale afirmaţiile. Pe de altă parte, profesionişti precum Mark Mobius, Warren Buffett sau Marc Faber şi-au câştigat supranumele de "guru al pieţelor emergente", "Oracolul din Omaha" sau "Dr. Doom" tocmai pentru că investitorii le-au apreciat predicţiile şi opiniile.

"Din informaţiile făcute publice până în prezent, nu cred că declaraţiile făcute de Mark Mobius pot fi încadrate drept manipulare de piaţă. Până în momentul de faţă, nu au fost făcute publice dovezi că Mobius a tras foloase de pe urma acestor declaraţii. Mai mult, cred că Mark Mobius a ajuns un simbol al investiţiilor pe pieţele emergente tocmai din puterea de a previziona şi din faptul că investitorii i-au apreciat predicţiile. Nu cred că aceste suspiciuni vor afecta administrarea Fondului Proprietatea", a conchis Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.