Gigantul Intel va angaja câteva sute de programatori în România

Autor: Adrian Seceleanu 02.11.2010

Cel mai mare producător de microprocesoare din lume, Intel, cu afaceri de 35 de miliarde de dolari, a ales România pentru un centru software. Amazon, Adobe, HP, IBM, Nokia, Microsoft şi Oracle au deja mii de angajaţi local.



Compania americană Intel, un gigant IT cu venituri anuale de 35 mld. dolari, îşi va deschide săptămâna viitoare la Bucureşti un centru de dezvoltare de software, primul din Europa care va fi dezvoltat de la zero.

Anunţurile de recrutare publicate pe site-ul Intel arată că firma americană va angaja în prima fază câteva zeci de oameni, în special programa­tori. Scenariile de dezvoltare aplicate până acum de Intel arată că centrele de acest tip ajung rapid la câteva sute de angajaţi, situaţie care se va repeta cel mai probabil şi în România.

Oficialii Intel nu au dorit să facă niciun comentariu în legătură cu deschiderea centrului de soft înaintea inaugurării oficiale de săptămâna viitoare.

Decizia Intel, una dintre cele mai mari 70 de companii americane, arată că România rămâne o destinaţie de top pentru deschiderea de centre de servicii sau de dezvoltare software, la zece ani de la primul val de companii IT care începeau re­cru­tările pe piaţa locală. "Momentul care a marcat începerea investiţiilor masive în IT în România a fost decizia de a elimina venitul pe impozitul pro­gramatorilor, iar fostul preşedinte al Intel, Craig Barrett, a avut un rol cheie în realizarea acestui lucru, prin declaraţiile sale şi lobby-ul pe care le-a făcut", spune Varujan Pambuccian, membru în Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor.

Mihai Tudor, directorul subsidiarei locale a gigantului IT american IBM, care a deschis în 2000 primul său centru din Bucureşti, spune că decizia Intel arată că "România rămâne în centrul atenţiei celor mai mari companii IT", pentru că are capacitatea de a livra forţă de muncă bine calificată în acest domeniu. "IT-ul este unul dintre puţinele domenii din România în care se văd rezultatele investiţiilor", a adăugat el.
De la centrul deschis în 2000 în care avea câ­te­va zeci de oameni, IBM are acum o subsidiară şi în Braşov şi a ajuns la peste 1.400 de angajaţi. Nu este însă singura companie ame­ricană IT care şi-a deschis un asemenea centru.
Companii de top din industria globală IT&C, precum Amazon, Adobe, IBM, Nokia, HP, Microsoft şi Oracle au, de asemenea, împreună, câteva mii de angajaţi în România în centre deschise în Bucureşti, dar şi în centre universitare precum Iaşi sau Cluj.