Provizioanele mai mici dublează profitul SocGen

Autor: Gabriel Razi 03.11.2010

Profitul Société Générale, a doua bancă din Franţa după mărime, s-a dublat în trimestru trei, ajungând la 896 de milioane de euro, scrie Bloomberg.

Directorul executiv Frederic Oudea a declarat că este convins că banca va atinge ţinta de profit anual de 6 miliarde de euro propusă pentru a fi atinsă până în 2012.
Profitul Société Générale, prezentă pe piaţa din România prin intermediul BRD-SocGen, a urcat ca urmare a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante, până la nivelul de 918 mil. euro, în scădere cu 39% faţă de anul trecut.

În primele nouă luni, banca franceză a raportat un profit de 3,04 miliarde de euro, nivel care depăşeşte estimările pentru întregul an.
Société Générale încearcă să reducă pierderile generate de activele riscante din portofoliul său, evaluate la 34,8 mld. euro. Oficialii băncii se aşteaptă ca aceste pierderi să atingă 700 mil. euro până la finalul anului, datorită operaţiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) şi provizioanelor evaluate la 198 mil. euro pentru ultimul trimestru.

În primele trei trimestre, operaţiunile de writedown şi provizioanele au totalizat 461 de milioane de euro, pierderile asociate crizei financiare depăşind astfel 11 miliarde de euro.
În Franţa, Société Générale a înregistrat un profit de 340 de milioane de euro, cu 15% mai mare decât în anul precedent, iar veniturile generate de asigurări şi de serviciile financiare au crescut de la 10 mil. euro în 2009 până la 87 mil. euro în acest an.

De asemenea, veniturile generate de reţeaua internaţională de unităţi bancare a Société Générale au crescut cu 33%, până la 149 de milioane de euro, în mare parte datorită accelerării operaţiunilor de creditare din Rusia şi Cehia.